Piteå Stadshotells nya restaurangbyggnad stod klar för ett år sedan, där restaurang Verandan sedan dess har huserat. Den 25 september öppnar hotellet upp en ny restaurang.

– Dels tycker vi att det saknas en italiensk restaurang i Piteå, och dels tycker vi att staden är mogen för den här typen av koncept. Tänk rena smaker och vällagad mat i en familjär miljö, säger Johanna Lundström, hotellchef.

Sofia Hortlund, food och beverage manager, har jobbat på Verandan sedan start och satsar nu vidare med det italienska konceptet på Fiore. Innan flytten hem till Älvsbyn jobbade hon fem år på restaurang i den italienska alporten Cervinia. Därefter har hon bland annat jobbat för stjärnkocken Melker Andersson och var med och startade upp den italienska restaurangen Trattorian i Stockholm.

– Italienska köket erbjuder så många rena och goda smaker. Mina personliga favoriter är vitellotonnato, burrata med en riktigt bra olivolja, salt och peppar eller varför inte en spagetti aglioolio e pepperoncino. På menyn kommer våra gäster självklart att hitta klassiska rätter men även sådant de inte provat tidigare, säger Sofia Hortlund.

Någon italiensk pizza blir det däremot inte på menyn.

– Det tycker vi att det finns andra i Piteå som gör så bra redan. Istället satsar vi på pasta, ostar, charkuterier och vin, säger Sofia Hortlund.