De har haft uppdrag på robotbasen i Vidsel en längre tid och är redan på marknaden när det gäller villalarm. Nu öppnar Securitas även ett kontor i Älvsbyn.

– Vi ser att Älvsbyn är så pass stort att vi ska kunna etablera oss där. Jag vet inte exakt vilket datum det blir, men till hösten, säger Marcus Karlsson, försäljning och marknad.

Etableringen väntas bidra till en ökad trygghet i hela samhället.

– Vår erfarenhet är att närvaro och synlighet ökar tryggheten. Det blir en liten roll som inte funnits innan, ett bevakningsföretag på orten som är ute och rullar, säger Marcus Karlsson.

Han ser en potentiell samverkan med polisen.

– Polisen ska göra mer kvalificerade uppgifter. De kanske inte behöver göra alla de saker de behöver göra i dag utan en lokal säkerhetsleverantör på orten som kan hjälpa till. En del saker är kanske mer passande för en väktare att göra, säger Marcus Karlsson.

Han har besökt många företag och många är positiva. Förutom inbrottslarm erbjuder Securitas bland annat stängning och öppning av butiker och företag, fastighetsjour, störningsjour och ronderande bevakning.

– Vi kombinerar mycket med människor och teknik. Vi har bland annat smarta kameror med intelligent videoanalys som säger till när det är en onormal aktivitet.

Etableringen är även positiv för privata kunder.

– Fördelen är att vi kommer att finnas på plats om det går ett larm, vi behöver inte åka från Piteå. Så den stora vinningen är att det går snabbare, säger Marcus Karlsson.