Hos Bravida i Luleå jobbar omkring 120 personer, bland annat montörer och servicetekniker inom el, vs, ventilation och säkerhet. Arbetet är till stor del fysiskt med kroppen som främsta redskap.

– I vårt yrke jobbar man mycket med händerna ovanför huvudet. Det blir en belastning, speciellt för rygg och axlar, där montörer är väldigt utsatta. Det är en del tunga lyft och man står på knä i obekväma arbetsställningar, säger Mikael Lind, avdelningschef på Bravida.

Därför har Bravida valt att satsa på hälsofrämjande arbete för personalen. För fjärde året i rad har de anslutit sig till StiL:s friskvårdsavtal, där personalen erbjuds träningskort.

Artikelbild

"Träningen gör att jag mår bra, att jag orkar göra det jag vill och är på bättre humör", säger Mikael Lind, här tillsammans med kollegan Lotta Sundström.

– En gång per år har vi dessutom Bravidas hälsodag. Vi gör en gemensam aktivitet. Förra året gick vi på yoga, året innan på ett djungelgym-pass. Man får både gemenskap och träning, vilket är väldigt positivt, säger Mikael Lind.

Bravida har även regelbundna uppföljningar där de kan fånga upp om någon medarbetare har hög sjukfrånvaro.

– Vi ser vad vi kan hjälpa till med, och om det är återkommande problem med rygg och axlar pushar vi för träning. Vi får hjälp av StiL med att lägga upp individuella program, säger Mikael Lind.

Vilken effekt har ni sett att träningen ger?

Artikelbild

Mikael Lind och Lotta Sundström är några av dem som utnyttjar friskvårdsavtalet hos StiL.

– Sjukskrivningen har minskat under ett antal år. Sedan ger träningen positiva effekter på humöret, man är piggare och orkar mer. Men den mätning vi gör är ju på sjuktalen, som går neråt.

Mikael Lind är själv en av dem som tränar på StiL.

Artikelbild

”Jag orkar ha fokus längre och har bättre koncentrationsförmåga”, säger Lotta Sundström.

– Jag blir mycket piggare när jag håller igång. Allt funkar bättre, det blir en avkoppling där jag får annat att tänka på. Träningen har även en positiv effekt på hur jag sköter arbetet och vad jag orkar med, säger han.

En som också prioriterar träningen är kollegan Lotta Sundström, servicekoordinator på Bravida.

– Träningen gör att jag mår bra, att jag orkar göra det jag vill och är på bättre humör. Jag orkar ha fokus längre och har bättre koncentrationsförmåga.

Problemen med mina axlar och nacke försvinner.

Har du märkt av någon skillnad sedan du började träna på StiL?

– Det var faktiskt när jag började på StiL som jag också började min viktresa. I början av 2015 började jag träna på StiL regelbundet och gick ner 30 kilo, vilket jag har hållit, säger Lotta Sundström.

 

 

Annons

Detta är en annons från StiL, den är inte skriven av journalisterna på NSD:s och Kurirens redaktion.