Lina Sandell skrev runt 1 700 psalmer, till exempel "Blott en dag" och "Tryggare kan ingen vara." Nu har 300 brev som Lina Sandell skrivit till och mottagit från vännen Augusta funnits. Breven avslöjar flera saker som tidigare varit okända om psalmförfattarens liv, skriver tidningen Dagen.

Bland annat har Sandells vänskap med Augusta Svahn tidigare varit okänd. Till Augusta skriver Lina Sandell om högt och lågt: om när hon förlorar sitt barn, om sin längtan efter hembygdens ostkaka, och om sina sjukdomar.

Sandell-forskaren Gösta Imberg hittade breven i Lina Sandell-arkivet i Lunds universitetsbibliotek. Där har de, enligt P4 Jönköping, legat sedan 1999 då litteraturvetenskapsprofessorn Stefan Björck dog. Imberg tror att "Blott en dag" till stor del handlar om de svårigheter Lina Sandell själv genomgick.

âFörst förlorade hon en svåger som hon tyckte mycket om. Sedan drunknade hennes pappa, sedan dog en av hennes systrar, så dog mamman och några år senare systern som hade gift om sig. Under de sju åren dog också fyra syskonbarn. Jag tror att det är ur det som "Blott en dag" kommer - det var verkligen en dag i sänder för henne, säger han till Dagen.

Lina Sandell bodde i småländska Fröderyd och levde mellan 1832 och 1903.