Afasi & Filthy, eller Herbert Munkhammar och Magnus Lidehäll som de egentligen heter, har gjort musik tillsammans i nio år. Men de väntade med släppet av debuten Fläcken till i april 2008. Det var en av de mest emotsedda svenska rapplattorna på lång tid - men då tog den också tre år att färdigställa eftersom Herbert och Magnus bodde på olika orter under inspelningen och dessutom är perfektionister.
Skriver om politik
Magnus: Jag röstade blankt förra valet. Det känns som att det finns för många karriärspolitiker.
Herbert: Jag har väl varit vänsterinriktad. Jobb till exempel handlar om den dåliga arbetssituationen för unga. Jag skrev den inför valet 2006. Det var många konstiga idéer som stod på tapeten då.
Svensk rap fick en ny boom förra året. Vilka skillnader ser ni mellan hiphopens förra storhetstid i Sverige och med dagens klimat?
Magnus: Det som var bra tidigare var samma sak som var bra för all typ av skivbransch under 90-talet. Skivförsäljningen och branschen var större. Idag finns fler artister och fler festivaler, men det är en mindre kaka alla slåss om. Rent musikmässigt tycker jag att allt är jävligt mycket bättre nu.
Varför det?
Magnus: Hårdare konkurrens. Då är det mer råtalang som kommer fram. Folk tar ut svängarna. Hela hiphopgrejen i Sverige har aldrig tagits på allvar. Det har varit en "konstig grej" att få in i den svenska kulturen. Men det mönstret har börjat luckras upp med den nya tidens artister. Det kanske inte är "hiphopmusik". Det är rap, visst, men framförallt är det talangfulla musiker.
Herbert: På ett annat sätt är det som om de stora hiphoparna i Sverige går att räkna på en hand. Timbuktu, vi, Maskinen, Looptroop, Adam Tensta, Lazee...
Hur kan ni vara så få om konventionerna har breddats?
Herbert: I slutet av 90-talet var det ganska lätt att ta sig fram som rappare utan att behöva vara särskilt bra - det fanns en plats för alla. Idag nöjer sig folk inte med vad som helst.
Det låter amerikanskt?
Herbert: Ja, och det är bra.
Afasi: Det gör att det sållas ut vilka som tycker att det är kul att göra musik från de som tycker att det är kul att ha "den" imagen. Sälja skivor är det ingen som försöker göra.