Parodi kan vara något av det osexigaste en regissör kan nedlåta sig till år 2008. Genren har blivit dasspapper för den ännu tänkande publiken. Det är därför viktigt att tidigt påpeka hur Tropic Thunder inte är något sånt. Den är i allra högsta grad sin egen film. Men det är också där den har problem.

Den börjar med att driva med Hollywood och de så kallade "usual suspects".
Ett gäng typiska schabloner till skådisar är mitt uppe i produktionen av en Vietnamfilm. Jack Black spelar fetknoppen Jeff Portnoy som ditills bara gjort pruttkomedier (en vit Eddie Murphy post-måltid med andra ord) och vill bredda sitt skådespel.
Ben Stiller spelar actionsnubben Tugg Speedman som hade en post-apokalyptisk hitfilm på 90-talet men vars stjärna nu är på väg neråt, Han gästar Tyra Banks talkshow som och krasst spottar ur sig "någon nära dig sade att om du gör en till flopp är du slut" varpå Speedman blir lite glad över att någon påstått sig stå nära honom.

Robert Downey Jr stjäl det mesta av elden med sin råa pastish av den typiska oscar skådespelaren.
Kirk Lazarus behöver inte läsa manus, "manus läser mig" säger han.
Lazarus är likt There will be blood-mannen Daniel Day Lewis en som går in i sina roller så djupt att han förlorar sig i karaktären. Inför filmen Tropic Thunder har han opererat sina hudpigment och ändrat uttal för att framstå som afroamerikan.

Regissören lessnar på primadonnafasoner och slänger ut skådespelarna i djungeln. Tanken är att det ska bli ett slags improviserat skådespel fångat av monterade kameror. Tyvärr trampar regissören på en landmina och dumskallarna (som inte hajar att verkligenheten kommit ikapp dem) fortsätter skådespela över i en djungel som styrs av hårdbeväpnade heroinsmugglare.

Som meta-komedi är det klart godkänt. Och med oneliners som komiskt sett ligger 20 procent över realismbägarens kant blir det som bäst halsbrytande tokroligt. Tom Cruise gör för övrigt en grym roll som fet, omoralisk och ursinnig riskkapitalist.
Men tyvärr är inte allting guld som exploderar. För varje skrattfest efter en handgjord pandamössa går det tre penisvitsar i utfyllnad. Och så hade nog Tropic Thunder mått bättre än lite mer fokus på film istället för att oavsiktligt förvandlas till Rambo möter Snuten i Hollywood i slutet.
Komedi och action är svårt att kombinera och Ben Stiller borde inte ha lekt gud.