Piteåsonen Per Nordmark rör eftertänksamt i sin kaffekopp när han pratar. Fredagseftermiddagen förvandlas sakta till kväll utanför caféets stora glasfönster i hans hemkvarter kring Hornstull på Södermalm i Stockholm, när han sammanfattar det musikprojekt som tagit honom närmare tre år att färdigställa.
-Jag ville göra någonting mer än att producera andras musik eller spela bakom dem. Det finns otroligt mycket spontanitet i Bad hands, även om det har sina brister, säger han.
Olika projekt
Debutant eller inte. Per Nordmark är ingen nykomling på musikscenen. Sedan början av 90-talet har han spelat trummor i Luleåbanden Fireside och Breach, turnerat världen över samt producerat flera plattor, däribland Britta Perssons senaste Kill Hollywood me och nya popprojektet House of Tomidas.
Den som tittade på Skavland i SVT förra veckan kunde också se hans tatuerade armar skymta förbi när han kompade stjärnskottet Lykke Li.
De olika projektet till trots är det Bad hands som ligger Per Nordmark närmast om hjärtat. Den dansanta rocken, som släpps i albumformat till hösten, innehåller förutom Pers känsla för ekivoka melodier, taggiga synthar och konsekventa produktion gästspel av bland andra Nina Kinert, David Sandström och Britta Persson på sång.
-Nina Kinert kom in i studion och lade sången på en gång med en kaffekopp i handen. Det blev helt fantastiskt. Alla låtar är skrivna med en speciell sångare/sångerska i tanken.
Gillar defekter
Trots att solodebuten hägrar runt hörnet är Per Nordmark inte särskilt nervös för hur musiken kommer att mottas. Dock är han medveten om låtarnas olikhet.
Några är dansanta och synthbaserade, andra slamriga med larmiga gitarrer.
- Det kommer att spreta lite, åtminstone vid första lyssningen. Jag vill inte att allt ska låta perfekt, och det gör det inte heller. Jag gillar musik där man kan höra defekterna. Att sitta och klippa och klistra i studion känns helt meningslöst, säger han.
Han betonar dock att den musikaliska bakgrunden i Fireside och Breach präglat honom märkbart.
- Jag och Pelle Gunnerfeldt pratade faktiskt om det förra veckan. Det känns som att alla band från Luleå är stöpta i samma form, som BQ och Fireside. De har samma dysterhet och stämning. Det är helt enkelt omöjligt att göra durig pop om man kommer därifrån.
Inför en kommande turné har Per Nordmark storslagna och hemlighetsfulla planer.
- Jag tänker inte säga så mycket mer än att det är något som aldrig gjorts förut. Publiken kommer att få använda alla sinnen, inte bara syn och hörsel.
Singeln Bad hands, tillsammans med Nina Kinert, släpps senare i vår.