Logga in

Valentina Svensson är en av två vinnare

Luleå Valentina Svensson är en av de två vinnare av årets Filmspark.
- Jag har nästan inte kunnat sova i natt. Det var så mycket tankar och känslor som snurrade runt, säger hon.
Det är morgon dagen efter när NSD träffar vinnarna av Filmsparken under en paus på filmkonventets andra dag. Priset delades i två och dokumentärfilmarna Valentina Svensson och Mitra Sohrabian från Luleå fick 25 000 kr vardera. "De har kraft att aldrig ge upp och strävar obevekligen efter att någon gång arbeta med det som de är utbildade till", stod det i juryns motivering.
- Jag blev oerhört överraskad. Jag förstod först inte att det var mitt namn de ropade upp, säger Valentina Svensson.
Valentina Svensson kom till Sverige 1996. med i bagaget fanns 13 års erfarenhet som regissör inom rysk television i bagaget. När hon kom till Sverige och Luleå började en lång praktikperiod på Filmpool Nord. 4-5 år, enligt Valentina Svensson själv.
- Jag tänkte igenom min situation och kom fram till att jag ville fortsätta göra något konstnärligt, säger hon.
Valentina Svensson halkade in på dokumentärfilmen och har hittills inriktat sig på att skildra ryssars tillvaro. Dokumentären "Gummor vid havet" kom 2008 och skildrar starka, gamla ryska kvinnor som som bor isolerade i byn Chavanjga vid Vita havet. Filmen vann första pris på Barents internationella filmfestival i Murmansk, "The Northern Character", 2008. I år kom hennes dokumentär "Bikten" på tredje plats under samma festival. Den handlar om en rysk, alkoholiserad man med relationsproblem.
Valentina Svensson har påbörjat sin tredje dokumentär på ryskt tema. Den har arbetsnamnet "De "farliga" ryska kvinnorna" och kommer att handla om olika ryska invandrarkvinnors öden i dagens Sverige. Valetina Svensson har precis börjat provfilma inför filmen.
Men först alltså några sömnlösa nätter.
 
 
  • MEST LÄSTA
  • Andra har läst

Webb-TV