2011 släppte bandet Riff Knives EP:n Ape Flip - ett 25 minuters genreexperiment med högt tempo. Musiken har liknats med band som N.E.R.D. och Red Hot Chili Peppers med textrader som tematiserar på det moderna samhällets partyliv.

- I korta drag blandar vi funk med modern rocktyngd och mixtrar in hiphopinfluenser, säger Karl Runeskog, frontman i Riff Knives.

- Det är musik man rör sig till.

Artikelbild

| Ulrica och Håkan Andersson från Ursviken äter en sen middag.

Ord som Riff Knives nu har kvitto på. När musikföreningen och artistkatalysatorn Up North anordnade en tävling för att få fram Sveriges bästa oetablerade liveakt så vann bandet. Priset blev en spelning på PDOL:s stora scen på lördagen.

- Vi har mest spelat på mindre scener med max 400 personer. På en stor scen får vi tänka annorlunda. Det är större distans till publiken men det är vår liveprestation som har prisats högst. Vi röjer hårdare än det hårdaste hardcorebandet men kan även växla till ett funkgroove med dans. Att se oss är en spontan upplevelse, säger han.

Influerades av sig själva
Bandmedlemmarna är alla barndomskamrater vilket är en av anledningarna till att musiken skiljer sig från resten av den svenska musikscenen, menar Karl Runeskog.

- När vi slutade högstadiet så var det nu-metal och hiphop som dominerade. Vi tog våra egna största influenser och gjorde det till något eget.

Artikelbild

| Amanda Löfgren, 16, och Denise Isaksson, 16, har kommit från Umeå för att se Thin Lizzy.

Nu-metal var populärt kring millenniet. Har ni arbetat för att göra musiken modern?
- Skriver jag en bra låt så skrotar jag den inte bara för att det låter 2002. Vi jobbar däremot mycket med synthar som inte alls är vanligt inom nu-metal. Sen har det kommit electro, house och dubsteptrender i efterhand. Vi försöker ta in det vi tycker är grymt. Enligt recensenter är nu-metal piss och förlegat. I Stockholm kör elva av tio band indierock, jag tycker inte det är nyttigt. Det är mer intressant att blanda funk, rap och rock för det ger mer frihet i musiken.

Så kom namnet till
Nu-metal är däremot en genre som frontmannen Karl Runeskog egentligen inte vill kännas vid.

Artikelbild

| Clas Enberg är grindvakt: "Det blir många timmar, jag sitter mest och myser i solen."

- Vårt sound är inte alls lika hårt, vi kör inte hårt riggade trummor med nedstämda gitarrer och skrik.

I nuläget arbetar bandet med deras kommande debutalbum som planeras att släppa till hösten.

Artikelbild

| Bandet Riff Knives vann Up Norths tävling för bästa live akt. Nu får de spela på PDOL:s stora scen. Här syns basisten Jesper Adefelt med någon ur publiken på axlarna från deras senaste konsert på Hultsfredsfestivalen 2011.

- Vi har hållit på ett tag men det är först nu under våren som känt att vi slagit huvudet på spiken med musiken.

Det är de två frontmännen och sångarna Karl Runeskog och Hampus André som står för den största delen av skapandet.

- Texterna kan handla om vardagliga saker och betraktelser. Vi droppar våra tankar tillsammans och jobbar upp rim, placeringar och melodier. Det kan låta flummigt men det finns inte alltid en tydlig röd tråd.

Vad är egentligen en riffkniv?
-  Det är namnet på bandet. Det är riffbaserad musik och vi har rätt mycket attack i musiken så det passar bra. Det symboliserar vår musik rätt bra, säger Karl Runeskog.