PINK NOISE BY FORKDen finska fyra röster starka acapellagruppen Fork påstår sig stå för något nytt och fräscht inom genren. Och visst den som förknippar acapella med barbershopsångare i halmhatt och fluga eller The real groups überkäcka attityd, lär få en smärre chock med den kraftfulla show som intar Sagateatern i Boden under torsdagskvällen. Med videokonstverk i bakgrunden och en ljusshow som får elbolagen att gnugga händerna hela vägen till banken, inramas sångarnas röster på ett mycket mäktigt sätt.

Allt som hörs på scenen är live påpekas det flera gånger och det tål att påminnas om. Det är verkligen otroligt vad den mänskliga rösten kan åstadkomma i form av gitarrimitationer och dylikt. De har själva gjort alla arrangemang och dessa passar verkligen rösterna som hand i handske.

Att ta kända låtar och göra dem i annorlunda versioner är inget nytt skall gudarna veta. Och det är lätt att det hela mynnar ut i mer kitch än kul. Och som individuella sångare är faktiskt inte medlemmarna i Fork särskilt egensinniga. Men slå ihop dem alla fyra och lägg till ljuset, bakgrundsvideorna och den höga ljudnivån, och du har ett koncept som inte går att värja sig emot. Lady Gaga, Katy Perry, Coldplay, Roxette, Black Sabbath och Queen har aldrig låtit så här tidigare.

Artikelbild

Mia Hafrén, Jonte Ramsten, Kasper Ramström och Anna Asunta klär sig i vitt före och svart efter pausen, i riktigt häftiga scenkläder, och mellansackar på en skönt bruten engelska som är så där härligt klingande.

Fork bjuder på en riktigt härlig show där allt är totalsynkat och kanske är det just där skon klämmer. Detta är två perfekta timmar inklusive paus där inte en ton ligger fel. Och ibland är det precis vad man kan behöva. I längden riskerar sådana här projekt att bli tråkiga och enahanda efter ett tag. Och när Saga lämnas efter två extranummer är acapellakvoten fylld för en lång tid framöver. Men det är som bacillen sade; Det var kul så länge det varade.