Nu ställer han för första gången ut sina bilder och spänningen stiger bland Kirunas musiker.

- Han är som grundstommen i Kirunas musikliv, säger Ludvig Nilsson, projektledare för Snöfestivalen och medlem i AiluCrash.

När han inte jobbar på kulsinterverket KK4 eller spenderar tid med familjen, ägnar Johan Ylitalo sin tid till att dokumentera musiker, kända som okända. Han har fotat allt från ett lokalbands första livespelning till Metallica och Motörhead. När han fotograferade The Hives vann han Hultsfredsfestivalens publikpris för bästa bild.

Artikelbild

- Det kanske är tur i oturen att man bor i Kiruna. Musikarrangemangen är ju ganska få. Det hade varit svårt med tid annars, säger Johan Ylitalo.

Utställningen kommer ske i samband med Snöfestivalen och Mean bastard day på Folkets Hus.

- Vi är glada över utställningen med Johan Ylitalo, en fantastisk rock- och musikfotograf från Kiruna. En gruvarbetare som får presspass till alla stora festivaler och åker dit och fotar på sin fritid, säger Björn Pettersson, arrangör för Mean bastard day.

Genomgående tema
Alla dessa bandbilder som kommer pryda väggarna på Folkets Hus har ett gemensamt tema. Det kommer vara rockigt.

Artikelbild

- Det är tacksamt med band som har en scenshow med snygga poser. Att fota en singer-songwriter blir alltid så tråkigt när de bara står där. Sedan måste det vara något som jag själv tycker om. Jag skulle aldrig åka iväg och fota till exempel Carola, säger Johan Ylitalo.

Hur ser då framtiden ut. Är målet att kunna leva på fotograferandet?

Artikelbild

- Det är väl drömmen för många men med digitaliseringen är det svårt. Nu finns det så otroligt många som fotar musikbilder. Det är bara att fetglömma att kunna leva på det, säger Johan Ylitalo.

Härnäst kan Johan Ylitalo hittas med kameran i hand på Raubtiers spelning på Ferrum den 28 januari och han hoppas också hinna med In Flames i Piteå i april.