I dag är Abba en av världens mest kända musikgrupper genom tiderna och är det första många i utlandet förknippar med Sverige. Därför är det anmärkningsvärt att stjärnorna en gång valde att satsa på Sunderbyn.

1974 tog Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad Europa med storm genom segern i Eurovision Song Contest med "Waterloo". Därefter väntade massvis av tv-framträdanden och resor, vilket gjorde att Abba prioriterade bort spelningar i hemlandet. När de gjorde sin första turné i Sverige på två år blev det andra stoppet på logen i Sunderbyn.

– Just nu har Sunderbyn bästa scenen i Sverige tillsammans med Borlänge. Då har jag inte räknat in ett par av storstädernas scener, sa turnéledaren Bosse Nordling entusiastiskt i en intervju med NSD.

Artikelbild

Söndag den 22 juni 1975 blev en total publiksuccé. Arrangören hade hoppats på 2 000 personer besökare – det blev det dubbla och publikrekordet rök all världens väg.

Innan konserten besökte Norrbottens-Kurirens Kjell Lundquist bandet på deras hotell och fick några ord med stjärnorna.

– Prata med Björn och Agneta, Vi måste vakna till först, muttrade Benny Andersson när hotelldörren öppnades.

I det 23 man starka turnésällskapet började rykten surra om att det skulle bli en jobbig kväll på grund av att det vimlade "av jättemygg där ute".

– Kanske skräms de av röken, sa Björn Ulvaeus.

Men det blev ingen rök. Bandet som satsat hårt på fyrverkerierna fick pyroteknikförbud på grund av brandrisken.

I efterhand fokuserade ändå lokalpressen på deras påkostade show. 16 000 kronor beräknades turnésällskapet kosta.

– Visst kostar vi pengar, men vi vill erbjuda publiken ett bra ljud, sa Björn Ulvaeus.

Under kvällen spelades låtar som "Waterloo", "Honey, Honey" och "I do, I do".