Att Mattias Alkberg står långt till vänster på den politiska skalan kommer knappast som en överraskning för någon. Ändå lär fler än alliansens politiker reagera över hans senaste video. Nya Nöff nöff blir den första singeln från det kommande albumet Södra Sverige som släpps i augusti.

I låten sjunger han bland annat "Ha ha ha, så jävla ful / Moderat, skadedjur".

– Ska man inte kunna häckla den politiska makten? Det här är regeringen så det är inte direkt som att jag sparkar nedåt, säger Mattias Alkberg.

 

Södra Sverige är en punkplatta som tydligt blinkar åt 80-talets svenska punkvåg där banden hade namn som Moderat Likvidation och Tatuerade Snutkukar.

– Ja, det är infantilt, men jag tycker om den estetiken. Dessutom är ju Moderaterna precis lika infantila när de ska hålla på och stämma folk som delar ut citat av statsministern, säger han med en syftning till teatergruppen Nationalscen som under namnet Äkta Moderaterna delade ut flygblad med text ur Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket.

 

I videon till Nöff nöff syns bilder på allianspartiernas partiledare och andra ledande borgerliga politiker. Över dessa är låtens text skriven och här finns flera textrader som i sammanhanget kan beskrivas som grova.

Bland annat beskrivs statsministern som "Nasseskin Reinfeldt" och Beatrice Ask får efternamnet "Patrask". Men Mattias Alkberg oroar sig inte över att göra någon upprörd.

– Den här låten är inte skriven till dem, säger han.

Fotnot: På Duo nöjes blogg kan du se videon till Nöffnöff.