Utvecklingsbolaget BD-pop startades som en reaktion på det karga musikklimatet för länets musiker – av två musiker.

– David (Lindgren) och Aron (Tideström) var ju musiker härifrån och försökte hitta sin väg genom branschen, men här upp fanns det ingen bransch då. Jag kommer i håg att vi skickade en demo till Stockholm med tåget en gång, säger Petra Lundmark som har varit med sedan starten.

Att det behövdes ett utvecklingsbolag visade sig snabbt. Förmågor som Movits och Zacke var artister som tidigt fick ut sina namn ut musik med hjälp av BD--pop.

– Många hade redan kommit en bit på vägen, det fanns så mycket talang. Det var en kickstart, säger hon.

BD-pops uppstart för 10 år sedan har också inneburit att många Norrbottniska akter fått chansen att komma upp på scener runt om i Norrbotten. Alltifrån Luleåkalaset till Musikens makt till Piteå dansar och ler.

BD-pop startade även Musikens Makt som de drev de två första åren.

– Det kändes att det behövdes, att vi behövde göra någonting. Samtidigt ville vi få ett fönster för musiken vi jobbade med.

Förutom att BD-pop jobbar med att få ut artisterna på svenska festival-scener har en rad olika satsningar gjorts i USA – framför allt i Austin, Nashville och Los Angeles. Artister som Movits och The Magnettes har skickats över för att spela, nätverka, och delta i låtskrivar-sessions. Båda ovannämnda har varit över på vad som är världens största show case-festival – South By Southwest, i Austin. En festival dit 20 000 band söker speltid – drygt 2000 av dem lyckas.

– De känner till att de artister vi skickar håller hög kvalité, och som är redo att spela där, säger Pär Soini.

Pär Soini har varit VD för BD-pop sedan 2012.

– Det som är roligast tycker jag är när det börjar ta fart. Och att man märker att det arbete man lägger ner ger resultat, säger han.

Han framhåller Pajala-duon The Magnettes som ett bra exempel som just har kommit in på P3:s A-rotation.

– En sådan sak kan betyda hur mycket som helst, säger han.

Till hösten kommer BD-pop att inleda ett samarbete med Luleå Tekniska Universitet som har startat en ny utbildning under namnet "Gehörsbaserat musikskapande". Alla aktiva i BD-pop kommer att bidra med sina olika specialområden i den nya utbildningen.

– Det ger oss en väldig legitimitet och en kvalitetsstämpel att den akademiska världen vänder sig till oss och vill ha vår hjälp, säger Pär Soini.