LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

2010 åkte BD Pop till Austin, Texas, för första gången för att visa upp den norrbottniska musiken på världens största festival. Genom åren har bland annat Movits!, Anton Björkenvall och The Magnettes tagit plats på scenen.

Förra året var det Pajaladuon The Magnettes som representerade Norrbotten i Austin och lyckades skapa kontakter som senare har lett till turnerande och skivkontrakt i USA.

Artikelbild

| Petra Lundmark från BD Pop

Delegationen från BD Pop var lyrisk efter resan där de fyllde kalendern med möten med förlag, management och PR-bolag. Men när årets upplaga av SXSW drar igång under fredagen finns ingen representant från musiklänet på plats.

– Det är ett mellanår, andra satsningar har gått före, berättar Petra Lundmark på BD Pop.

Hon lyfter bland annat fram satsningen på popkonsulenter och hoppas i stället att de ska kunna återvända till festivalen nästa år.

– Samarbetet med House of songs, via Dennis Kalla med flera pågår, så vi samarbetar fortfarande med Austin, konstaterar Petra Lundmark.

Artikelbild

| The Magnettes

Bland de svenska artister som uppträder märks Silvana Imam, Elias, Adée, Dolce, Summer Heart och Vulkano. Den hyllade rapparen Silvana Imam säger att hon drömt länge om att få spela på festivalen.

– Samtidigt är det jätteläskigt, förstås. Jag hoppas att jag kan förmedla min musik. Men det folk kommer att lyssna på är ju beatsen.

Silvana Imam berättar att hon satte upp som ett mål att få spelningar i USA när hon inledde sitt samarbete med hiphopkollektivet RMH för två år sedan.

– Då kändes det så långt borta. Jag hade mina tvivel eftersom jag kör på svenska. Men så blev jag intervjuad i "Sway in the morning" (en populär amerikansk radioshow om hiphop, reds anm) och Sway Calloway ställde inte en enda fråga om hur det är att vara "kvinnlig rappare". Han såg mig som en rappare. Det gjorde mig hoppfull, säger Silvana Imam till TT.