För tre år sedan stod den då 16-åriga Teo Wiik på toppen av sin karriär. Singeln "Kiss and tell" (drygt en miljon streams på Spotify) blev det ultimata kvittot på att Luleåbon hittat rätt inom housemusiken. Men efter genombrottsåret syntes den vanligtvis så produktiva låtskrivaren allt mer sällan till och i samband med att Ludomirs första EP släpps berättar artisten varför.

Han har lämnat musiken som gjorde honom framgångsrik och söker efter nästa sound.

– Nog finns det de som vill lyssna på house, men det är en död trend helt enkelt. Gå bara att gå in och kolla på topp 50, det finns världsstjärnor som Kygo eller Avicii men försök hitta någon mindre känd house-artist – det går inte, säger Wiik.

Artikelbild

| 19-årige Teo Wiik byter genre och ska satsa på en ny typ av musik.

Redan när han skrev på för Telescope Music Publishing 2016 sa Ben Malén att Ludomir behövde låta annorlunda för nå framgångar i framtiden. Men Teo Wiik ville inte lyssna på förlagsdirektören och blev i stället frustrerad över att starka låtar inte fick den lyssning han förväntat sig.

– Jag har lärt mig att han (Malén) har rätt, jag har lärt mig att 50 procent att musiken är artisteri – och jag har lärt mig att house inte är allt.

Nu försöker Teo Wiik analysera vilka trender som är på gång och letar efter ett nytt uttryck. När housen kallnat har pop, rap och trap blivit hett.

– Jag vet att jag kan, det är inte som att jag sitter och hittar på här. Jag vet vad jag kan och vet att mina skills räcker till för att köra vilken genre som helst och vilken musik som helst, på exakt samma produktionsnivå som alla på topplistorna. Det har jag nog mycket självförtroende för att veta att jag kan klara av, det gäller bara att göra något som passar in i musiktrenden och något som kan slå, säger 19-åringen.

Artikelbild

Den 24 maj släpps EP:n "Ludomir" som ett avslut på den tidigare versionen av artisten.

– Många artister gör det de älskar och förlitar sig på tur att den trenden kommer, jag försöker skapa min egen tur. Jag försöker analysera musiktrenderna och komma in rätt med det jag gör.

LÄS MER: Han är producent åt stjärnorna

Artikelbild

| "Jag vet vad jag kan och vet att mina skills räcker till för att köra vilken genre som helst", säger Teo Wiik.

Den 24 maj släpps EP:n som är döpt till "Ludomir" för att visa vad han stått för tidigare, en avslutnings-EP för housen.

– Jag gillar alla låtar på EP:n men jag tror inte att den kommer att slå – jag tror det kommer gå dåligt på grund av musiktrenderna. Jag ska göra mitt bästa och jag vill att det ska gå bra men tror inte folk vill höra house, säger han.

Men om den går bra då?

– Ja om det mot förmodan går bra kan jag göra en houselåt på en halvtimme, det har jag lärt mig under alla år. Då hade det kanske kunnat komma en till, men troligtvis inte. Nu blir det någon annan riktning.