Frans Johansson vet vad han pratar om. Känd från Fireside och Les Big Byrd har han blivit en av landets populäraste basister, både prisad och rutinerad. Då tas hans ord om av Södra Sveriges album "Död musik" på allvar.

– Den är grym, den bästa svenska rockskiva som kommer att komma i år – lätt. Om vi inte gör en till, säger han.

I pressreleasen beskrivs albumet som "perfekt".

Artikelbild

| Frans Johansson har haft ett hektiskt år som basist i Les Big Byrd, nu väntar spelningar som gitarrist i Södra Sverige.

– Den är ganska perfekt faktiskt, det håller jag med om. Det är lite lugnt, lite tufft och lite allt möjligt.

Södra Sverige, som från början bestod av Johansson, Mattias Alkberg, Henrik Palm och Anton Alamaa, var inte tänkt att bli så stora och starka som de blivit i dag. Det räckte med en önskan om att spela hardcore och punk tillsammans med polare.

– Mest är det nog för att umgås med människorna som spelar i bandet. Det är kul att träffa Matti eftersom vi var bra kompisar när jag bodde i Luleå, men sedan flyttade jag till Stockholm för länge sedan och då ses man inte lika ofta. Då är det ju kul att starta ett band så att man måste hänga. Det är mest en social grej, konstaterar Frans Johansson.

Musiken har kallats för allt från rock, till punk, hardcore och postpunk – sanningen ligger kanske någonstans där emellan, eller överallt. Med sex låtskrivare i bandet tar musiken lite olika vägar.

Artikelbild

| Les Big Byrd på Musikens makt i somras.

– De flesta i bandet har samma referenser när det gäller musik och sedan var det bara tur att det blev så bra som det blev. Sådant vet man ju inte innan man börjar, säger Frans Johansson.

Sedan starten har Johan Törnqvist och Henrik Höckert tillkommit i bandet, den senare tog över Frans Johanssons bas under ett inhopp när den ordinarie bandmedlemmen turnerade med Les Big Byrd.

Artikelbild

| Fireside 1997. Från vänster: Pelle Gunnerfeldt, Kristofer Åström, Frans Johansson och Per Nordmark (längst fram).

– Sedan ville inte han sluta och jag började spela gitarr i stället så att han fick fortsätta vara med. Det är väl fint att ta in kompisar som är snälla, då brukar det lösa sig, säger Johansson.

För Frans Johansson, som till vardags jobbar med att boka band och stå i baren på Riche, hade en framgång med Södra Sverige inte känts helt obekant. Les Big Byrd har haft ett starkt år med galanomineringar och konsertdatum som fortsätter ticka på.

Artikelbild

| Södra Sverige: Mattias Alkberg, Johan Törnqvist och Anton Alamaa. Henrik Palm, Henrik Höckert och Frans Johansson.

– Folk gillar det, det är kul. Men vi har hållit på väldigt länge också, någon gång borde folk förstå att det är bra (skratt).

Händer det något med Fireside då?

– Pelle håller på att skriva lite låtar, men det är inget konkret ännu. Vi måste betala av våra LED-skärmar vi hade på våra senaste konserter, de var väldigt dyra. Sedan kanske vi kan spela igen.

Men Frans Johansson kommer få sin beskärda del av livespelningarna oavsett hur avbetalningen går. Södra Sverige åker ut på en sväng i mars och besöker Luleå den 2 mars.

– Lillan ... det måste ha varit 20–30 år sedan sist. Det ska bli kul, säger Johansson drömskt.