Kim Wilson upptäckte bluesen som skoltrött "drop out" i Kalifornien under 60-talet. Ganska snart hade han vigt sitt liv åt musiken och munspelandet.
- Föräldrarna var inte förtjusta när jag hoppade av college. Men de kunde inte göra så mycket. Munspelandet blev mitt "kall". Plötsligt stod jag på scenen med mina idoler: Eddie Taylor, George "Harmonica" Smith, Lowell Fulson...
Efter några år på bluesscenen i väst flyttade Wilson till country- och bluesmetropolen Austin i Texas och bildade The Fabulous Thunderbirds tillsammans med Jimmie Vaughan, bror till Stevie Ray (rip).
På den tiden hade Austin inte samma ryktbarhet när det gällde livemusik.
- Fabulous Thunderbirds var med och skapade hela musikkulturen. Klubben Antone’s hade precis startat, där vi blev husband. Det var otroligt med alla artister som kom på besök och spelade med oss. Jimmie Rodgers, Jimmy Reed, framförallt Muddy Waters - troligen det största som har hänt mig.
"Muddy var generös"
Chicagos ikon tog den unge, vite Kim Wilson under sina vingar och etablerade honom i bluesvärlden.
- Muddy var väldigt generös, öppnade upp dörrar och talade alltid väl om mig. En enorm ära, med tanke på hur många stora munspelare som han hade lirat med. Vi höll kontakten under många år.
Genom att kombinera blues med r’n’b och soul blev The Fabulous Thunderbirds ett av USA:s mest populära liveband. Crescendot kom i mitten av 80-talet, när de fick en oväntad MTV-hit med låten Tuff enuff.
- En galen tid. Tyvärr skötte vi inte framgångarna på rätt sätt, delvis för att vi hade en dålig manager. Jag ville inte ha succé på bekostnad av musiken. Andra i bandet ville annorlunda.
Efter interna konflikter hoppade Jimmie Vaughan av 1990.
- Jag har alltid varit ledaren i Thunderbirds, skrivit låtarna och tjänat mest pengar, vilket inte var så uppskattat av de andra, säger Kim Wilson.
Ingen återförening med Vaughan
I dag är han ende kvarvarande originalmedlem i bandet, som fortfarande gör många festivalspelningar. Han har inte så mycket kontakt med sin forne kumpan Jimmie Vaughan.
- Vi gjorde skivan "Jimmy Reed highway" tillsammans, det var inte så lyckat.
Är ni ovänner?
- Inte så länge vi slipper samarbeta musikaliskt, haha. Jag tvivlar på att vi någonsin kommer göra något ihop igen.
Gillar hiphop
Numera satsar Kim Wilson mycket på sitt eget Blues All-Stars, ett band som skiljer sig från Thunderbirds musikaliska hybrid.
- Det här är mer traditionellt, lägre volym och mycket improvisation. Jag har ett grymt band, säger Wilson.
Besviken på kongressvalet
Bluesscenen i USA har försämrats, menar han, och blivit alltför kontemporär, rockig och trendängslig.
- Men jag gillar hiphop! Det vore grymt att jobba med såna som Dr Dre eller Snoop Dogg. Snoop har stort ego, han förtjänar det. Vi skulle komma bra överens, säger Wilson som hoppas på samarbete framöver.
- Jag gästade precis på Claptons senaste, på Kid Rocks också men hiphop-stjärnorna har ännu inte upptäckt mig. Om Snoop skulle ringa, då ställer jag upp direkt, säger han och skrattar gott.
Wilson stortrivs med att vara tillbaka i Skandinavien och ser fram emot lördagens konsert i Luleå.
- Men jag har inte sett solen en enda dag hittills! Det är kanske därför ni är så förtjusta i bluesen.
Besviken på kongressvalet
Dagarna efter kongressvalet beklagar han sig över det politiska läget i USA.
- Tragiskt att republikanerna har framgång igen. USA:s tvåpartisystem är så föråldrat. Politikerna är inte folkets representanter längre. Alla är "white collar", tjänstemän utan kontakt med arbetarna, säger den hårt turnerande slitvargen Kim Wilson.
- Jobbmoralen har försvunnit i USA. I stället sitter folk framför datorerna och lurar andra på pengar. Något har gått väldigt fel.
Lämnade Austin
På 90-talet lämnade han Austin och bor numera växelvis i Kalifornien och Detroit.
- Austin har förändrats sedan jag flyttade, tyvärr. Antone’s är fortfarande kul men det blir aldrig som förut. Men maten i Austin är bättre än någonsin! Även om den är dyrare nu.
Vilka restauranger i Austin bör jag besöka?
- Ruby’s Barbecue, testa deras kalvbringa. Eller Iron Works Barbecue. Och Huts hamburgers, intill Antone’s! Bästa hamburgaren du kan tänka dig, säger Kim Wilson.