Kulturgården

Benämner sig självt som en alternativ scen för musik, konst, teater och poesi. Ligger i Kyrkbyn i Gammelstad, i det gamla kaptenlöjtnantsbostället Hedenslund. Kulturgården drivs av Elin-Alexandra Sundström och har främst öppet sommartid mellan juni och september, då det ordnas kulturevenemang varje lördag.

Kafé Kabaret

Lule stassteaters egen scen (se artikel).

Lillan

Scen för all typ av konst som funnits sedan gamla Luleå stadsbibliotek byggdes. Scenen har använts av olika aktörer men har alltid varit i kommunal regi. Många förutspådde Lillans död då Kulturens hus byggdes, men idag ordnas många spelningar just här. Inte minst genom återkommande Lillans måndagskonsert med Magnus Ekelund som arrangör.

Kulturens hus

Efter att ha diskuterat detta hus i över 50 år, invigdes Kulturens hus den 13 januari 2007. Huset innehåller två fasta scener (i stora och lilla salen) men även i restaurangen byggs en scen upp då och då. Tidigare har man utnyttjat Konsthallen för musik (Unplugged i Konsthallen) och nya koncept testas hela tiden, som Backstage som hade premiär den 22 februari.

Föreningsgatan 7

Även kallat Punkhuset. Bildades som en slags motvikt till Kulturens hus 2007 när Luleå hardcore behövde en spel- och mötesplats. Spelningar ordnas frekvent, inte sällan med band långt utanför Sveriges gränser. Förra sommaren ordnades festivalen En annan del av Luleå på Punkhuset, som en direkt reaktion mot Luleåkalasets höga biljettpriser och kommersialiseringen av kulturlivet.