Vi skrev det redan i april – The Magnettes åker till New York för att delta i branschfestivalen New music seminar. I sällskap av BD pop, tillsammans med Luleåmusikern Jens Wennberg och ytterligare två svenska band, ska de bland annat uppträda på ett showcase på Cake shop. Ett showcase som rönt stor uppmärksamhet i bloggar i både USA och Storbritannien.

Och nu närmar det sig. På fredag morgon går planet som ska ta Rebecka Digervall och Sanna Kalla till USA.

– Varken jag eller Sanna har nog fattat det. Det kommer vi nog inte göra förrän vi kommer hem. Det känns lite läskigt men grymt kul, säger Rebecka när vi träffas i BD pops lokaler.

Här repas det för fullt inför det 40 minuter långa giget som bandet kommer köra på festivalen. Med sig på scenen har de Tomas Bäcklund Thuneström och Pär Soini från BD pop. Samt den gamle Pajalabon Ola Kostet som flyger in från Kanada för att hjälpa till på bas.

Nytt material kommer att varvas med äldre, omgjorda låtar. Och så ska de spela den akustiska publikfavoriten Ei se kannatte - som ett slags exotiskt inslag på meänkieli.

– Vi vill ge dem ett paket. En show som känns konkret. Det är grymt att ha de här dagarna att repa. Jag vill att det ska kännas klart. Och det känns redan grymt, säger Rebecka.

Via både The Magnettes och Duo nöjes Instagramkonton, kommer resan att dokumenteras under #themagnettesnyc.

– Det kommer bli fest. Vi har ju inte varit i USA så bara att få åka dit är en dröm.

Efter USA (The Magnettes landar i Sverige igen den 11 juni) väntar spelning på Meänfestivaali på Midsommardagen i Pajala. Samt en på Tornedalen pride som går av stapeln 3-6 juli, i samband med Pajala marknad. Under sensommaren släpps också singeln Who we are, följt av en femspårig EP till vintern.

Fotnot: New music seminar är en legendarisk konferens/branschfestival som hållits till och från sedan 1980-talet. Där samlas musiker och personer bland annat från den amerikanska musikindustrin.