HBO-seriens senaste avsnitt är det mest sedda säsongspremiären i kanalens historia med drygt 16 miljoner tittare. Den berömda serien är starkt influerad av den europeiska medeltiden, som återskapas på Hägnans medeltidsdagar i veckan.

Där mötte Norrbottens Media Oskar Hinkkanen och Minna Nilsson som båda är med och deltar. I ett drygt år har Oskar Hinkkanen väntat på fortsättningen av serien.

– Sedan förra säsongen har jag ju varit liksom oh my god... Jag måste få veta hur det fortsätter, för det kommer bli hur grymt som helst, så jag har varit taggad. Jag hoppades ju att den skulle komma i maj som de sa tidigare, men nu blev det då i juli i stället. Man känner att kan det inte bara komma nu, säger han och låter otålig.

Artikelbild

| MEDELTIDEN. Oskar Hinkkanen har fascinerats av medeltiden redan innan han blev Game of Thrones-frälst.

Minna Nilsson har åkt upp från Lund och har inte hunnit se senaste avsnittet. Hon tänker spara det tills på måndag när hon är hemma igen. Helst hade hon velat spara hela säsongen, men risken att serien spoilas – att någon avslöjar vad som händer – är för stor, menar hon. Förväntan på nya säsongen är stor.

– Det känns verkligen som att allt kommer börja knytas ihop, med det sista stora kaoset, säger hon.

Serien har fått kritik för att vara extremt våldsam. Inte bara för de många blodbaden och morden, utan även våldtäkter som inte ens förekommer i böckerna som serien är baserad på. Game of Thrones är ändå en serie de allra flesta skulle kunna lära sig att gilla, det håller båda med om.

– Jag tror att om man tycker att det är jobbigt att se blod och våldtäkter, då kan det vara jobbigt att se det. Men annars tror jag att det är en serie som kan passa alla. Sedan är det ju olika hur mycket man förstår, väldigt små barn har nog svårt för handlingen, säger hon och fortsätter:

Artikelbild

| YRVÄDER. Game of Thrones-fanet Minna Nilsson går även under namnet Ylva Yrväder

– Våldtäkter som är helt omotiverade för handlingen är bara sjukt drygt. Jag jobbar själv med barn, och vet att de kan påverkas, säger hon.

Att så många fastnat för serien beror till stor del på identifikation, menar Oskar Hinkkanen.

– Det är väldigt många huvudrollskaraktärer som man följer, så man hittar ju sig själv på något sätt lite här och där. Det finns nog karaktärsdrag som de flesta människor kan se sig själv i. Serien visar att alla är inte bara ond eller god, utan det finns hela spektret.

Båda har lätt att singla ut en favoritkaraktär.

– Generellt gillar jag karaktärer som ser slitna ut, har ärr, och har varit med om saker, Bronn, är en sådan, säger Oskar Hinkkanen.

– Det har varit Arya Stark från början, just för att hon påminner mig mycket om hur jag var i den åldern, säger Minna Nilsson