Redan efter The Magnettes resa till SXSW 2015 såg genombrottet ut att ligga runt hörnet. Möjligtvis är det nu bandet tar klivet ut på allvar.

Den 30 juni släpps debutalbumet "Ugly Youth", men redan på fredag hörs nya singeln "Young & Wild" i TV4:s fredagsunderhållning "Finaste familjen".

– Det känns jättegrymt. Det är första gången som Magnettes kan säga att vi har musik med i en tv-serie, säger Sanna Kalla.

Singeln blir startskottet på en händelserik period för Pajalabandet, som förstärkts av Tomas Bäcklund Thuneström på senare år. Arbetet med att videoblogga för SVT i "#minsquad" har redan börjat och när albumet släpps i juni befinner sig The Magnettes i Nordamerika för spelningar i bland annat Los Angeles, Edmonton, Chicago – och det som kallats världens största musikfestival, Summerfest i Milwaukee.

– Vi vet inte vilken scen vi ska spela på men det ska bli jättespännande att vara en del av den festivalen där så många stora artister spelar, säger Sanna Kalla.

Förutom norrbottningarna uppträder bland annat Bob Dylan, Pink och Red Hot Chili Peppers. Hyfsat backstagehäng.

– När vi var på Peace & Love för flera år sedan fick vi tillgång till backstageområdet där Kent och Markus Krunegård var. Vi stod bara där. Jag tror att det kommer bli samma sak nu (skratt).

Den här gången är de däremot äldre och visare än sist. Efter "Ugly Youth" tar Rebecka Digervall och Sanna Kalla klivet in i en ny fas.

– Vi är superredo att släppa albumet, vi jobbar redan på platta två. När vi släpper den här plattan släpper vi iväg ungdomen, säger Kalla.

Men frågan är om inte Sanna Kalla tar nästa steg redan på torsdag då hon inleder inspelningarna av nästa säsongs "Bastubaletten". Under en vecka kommer avsnitten, som sänds i december på SVT, spelas in.

– Jag har inte förstått hur stort det är, efter att deltagarna offentliggjordes har jag fått hur mycket respons som helst. Shit det är stort, säger hon.

Hur känner du inför inspelningarna?

– Det känns jättekul att få vara med om att lyfta fram och berätta om den tornedalska kvinnan. När man pratar om personer från Tornedalen pratar man oftast om hur männen är, säger Sanna Kalla.

Om allt går enligt planerna kommer den bilden förändras i sommar. Två kvinnliga musiker från Pajala är redo att ta plats.