Listan på julkonserter är längre än genomsnittliga önskelistan och innan vintern ens satt sina klor i Norrbotten hörs bjällerklang och dingelidång. På fredag startar årets julkonsertbuffé med den stora Vintergalan i Coop Norrbotten Arena och vi har listat alle de stora julkonserterna i länet i startordning.

17/11 Vintergalan, Coop Arena, Luleå:

Landets största showpaket bjuder bland annat på högaktuella Eric Saade, julexperten Sarah Dawn Finer, evigt populära Orup och höftrullarna Alcazar och Jerry Williams. En så kallad plusmeny, med extra allt, med möjlighet till julbord och dryckespaket. Men då kostar det därefter.

21/11 Doug Seegers, Öjeby kyrka:

Här är motsatsen till Vintergalan. Den folkkära countrytrubaduren gör en avskalad konsert utan onödigt bjällerklang och till förmån för barns rättigheter i Uganda. Bultande hjärta i stället för värkande plånbok.

27/11 Anna-Lottas jul, Piteå kyrka:

Piteås Anna-Lotta Larsson har gjort julturnéer genom Sverige längre än vad Eric Saade har kunnat prata. För 24:e året i rad åker hon runt med tända ljus, den här gången med pianisten Andreas Landegren.

28/11 Weeping Willows, Kulturens hus, Luleå:

Populära Weeping Willows fick flytta premiärdatumet på sin turné eftersom första kvällen i Luleå blev slutsåld. Därför lade bandet in en extrakonsert dagen innan där de bjuder på en blandning av sina låtar, med fokus på julskivan "Christmas time has come".

3/12 Skyltsöndagskonsert, Kulturens hus:

På den gamla goda tiden behövdes en julkonsert på skyltsöndagen för att värma kroppen. Nu säkerställer Luleå Symfoniorkester och Furuparksskolans barnkör att vi får julstämning oavsett om det regnar och är plusgrader. Syskonen Chloé, Junior, Claudine, Emmanuel och Sarah Kunda gästar.

5/12, Christmas night, Kulturens hus:

Vi har vant oss vid att Magnus Carlsson åker omkring med en jultrio varje år, men i år har han lämnat över Christmas night till stjärnan Molly Sandén, filosofen Thomas Di Leva och "Mello"-programledaren David Lindgren. Oklart dock om det innebär Spotify-hits, vattenkanna och pappakropp.

7/12, Elvis Christmas, Kulturens hus:

Henrik Åberg är landets främsta och mest envisa Elvis-tolkare och drar runt i landet med kingens jul- och gospelklassiker. För sjätte året i rad. Dagen efter uppträder Åberg i Christinasalen, Piteå.

14/12, Tre real group, Kulturens hus:

Tillsammans med unga vokalensemblen Arctic Light kör "den riktiga gruppen" jullåtar utan instrument eller baslådor. Sveriges överlägset största a capella-gäng sjunger även i Acusticum, Piteå, den 15 december.

16/12: Änglaljus, Acusticum, Piteå:

Här är ett julgäng som satsar på trivsel. Redan i informationen inför konserten lockar Änglaljus med fladdrande marschaller i vintermörkret och barn som bjuder på pepparkakor i entrén. John Kluge, Sonja Aldén och Linda Lampenius ledord är snarare andakt än kulörta kulor.

19/12 The legends christmas show, Kulturens hus:

Elvis må ha lämnat byggnaden men tar plats som någon sorts extratomte i jul då även Johnny Lee Mempis imiterar Elvis Presley. Med hjälp av Fredrik "Johnny Cash" Lundman, Jerry ”Lee” Carlson och Johnny Duvert spelar de på legendariska nummer.

21/12 Roger Pontare, Överluleå kyrka, Boden:

På tal om jultomte. En gång per år blir Roger Pontares klädval och helskägg väldigt tidstypisk och med bara dagar kvar till julafton kan "Mitt vinterland" mycket väl vara det som mest passar högtiden.