Det går att säga mycket om fredagsmysprogrammet "Talang" – men ibland är det till och med svårt för en cynisk krönikör att värja sig.

Oftast viftar jag bort programmet som en pinsamt överspelad och skådespelad produktion där snyfthistorier och effektsökeri går före allt annat. Ett genomsnittligt "Talang"-nummer består av 22 procent gripande bakgrundshistoria, 22 procent framförande, 10 procent överraskning, 10 procent stående ovationer och 38 procent gråt.

Men ibland dyker en Micke Holm upp och förändrar allt.

Artikelbild

| Micke Holm på genrepet under torsdagen. I kväll är Piteåbon en av åtta finalister i "Talang".

Motsatsen till pinsamma "pranks" och krokodiltårar.

Av de åtta finalisterna sticker den gamla hockeyspelaren från Piteå ut, sällan har en sångare hyllats så mycket och skapat så mycket känslor som han. LaGaylia Frazier grät som om ett barn hade fötts, dött och återuppstått efter hans framförande.

Både objektivt och subjektivt vill jag påstå att den 46-årige processoperatören är finalens starkaste deltagare. Hans sånginsats under audition var i det närmaste perfekt och att Frazier lät guldkonfettin regna var ett tecken på att hans röst håller högsta klass. Holm har varken den rätta åldern, den perfekta bakgrundshistorien eller den mest fängslande scenpersonligheten – ändå har hans framträdande snart visats en miljon gånger på Youtube. Eftersom han sjunger så förbannat bra.

En brottande hypnotisör skapar mest förvirring och skeptism, en speeddejtande SM-vinnare i minne sprider obehag och jag kan inte minnas senast en lettisk poledansaren gick genom rutan.

Artikelbild

| Snart kan en ny stjärna dyka upp på Piteås walk of fame enligt krönikör Tosser.

Hade det inte varit för ett gäng tolvåringar hade Micke Holms seger varit given.

Jag skulle gissa att det snackas en del om Micke i Piteå i dag – och frågar du kidsen på skolorna vad den stora hockeyspelaren Micke heter i efternamn är svaret givet. Holm.

Artikelbild

| Micke Holm från Piteå har gjort succé i Talang och tog sig direkt till final.

Renberg has left the building. There´s a new Mike in town.

Men i övriga landet tror jag dessvärre att han är chanslös, frågar du de röststarka tittarna på skolorna i Örebro, Halmstad eller Östersund finns favoriterna bland tolvåriga dansaren David Tengblad (söt, utstött, revanschlysten), tolvåriga magikern Vilgot Michelin (söt, glad, gullig), tioåriga sångfågeln Eva Jumatate (söt, kylig, Youtube-sensation) eller tolvåriga sångaren Saga Ludvigsson (söt, queen, Insta-stark)

Det är Micke Holm mot tolvåringarna i kväll.

Fördelen är att han är ensam kan få alla vuxna röster medan barnens favoriter får samsas om den yngre röstningskakan.

Då har vi ännu en Micke på Piteås walk of fame inom kort.