Det hela började 2009. Sara Zacharias städade sin vind vid en flytt, och hittade ett par gamla rullband som pappa Ted Gärdestad lämnat efter sig. Utan att ägna banden någon större tanke, gav hon dem till vännen, musikproducenten och BD pop-medarbetaren Ollie Olson. Sedan glömdes de bort – tills Ollie Olson en dag meddelade att han hittat Teds senaste demos på banden.

Några av låtarna på de här banden fanns med på Ted Gärdestads sista skiva Äntligen på väg, från 1994. Men där fanns också ett tiotal andra låtskisser som aldrig tidigare blivit utgivna. Vissa med klara verser, pianostick och text.

Sara gillade det hon hörde och tyckte att låtarna borde släppas. Men själv var hon ingen artist – vilket hon inte heller strävade efter. Det var här Olle Nyman kom in i bilden.

Artikelbild

 

Olle skrattar och konstaterar att det är väldigt länge sedan det där första samtalet från Sara Zacharias man David Lindgren Zacharias. David, som också kommer från Luleå och som spelat i bland annat soulduon Jung, undrade om Olle kanske kunde skriva färdigt låtarna och sedan ge ut dem.

– Det var David som presenterade projektet men det här är Saras idé. Vi dividerade en hel del fram och tillbaka och först var väl tanken att jag skulle sjunga dem, säger Olle.

 

Artikelbild

Olle, som till vardags spelar i The new man, började lyssna igenom Teds gamla låtar. Och mycket var som sagt redan färdigt.

– Jag utgick från det Ted nynnade fram på låtarna. Melodierna fanns ju, så det är mest texterna jag jobbat med, säger Olle.

Artikelbild

Hemma i Luleå spelade Olle och några vänner in en demo med de färdiga låtarna på engelska. Men när det var dags att prata utgivning gick det trögare. Det hela slutade med att Sara själv sjöng in låtarna – och då på svenska efter påtryckningar från skivbolaget.

– Ja, de tyckte det var mer logiskt och det kan man väl förstå, säger Olle och fortsätter:

Artikelbild

– Men det blev väldigt mycket jobb med att göra om låtarna. I princip blev det helt nya låtar.

 

Artikelbild

| Olle Nyman har färdigställt gamla låtar av Ted Gärdestad.

Den slutgiltiga versionen av Sara Zacharias skiva Mot solen spelades in i Stockholm. Med i studion fanns Olle, liksom Saras vän tillika Luleåfödda Lina Öhman (The Touch, Blänk) som sångcoach. David Lindgren Zacharias stod för produktionen och bland musikerna syntes både Patrik Fällman och Ola Gustafsson. För Olle Nyman, som alltså skrivit samtliga låtar, är jobbet nu avslutat.

– Man kan säga att jag fungerat som ett filter. Det här är ju inte mina låtar, utan jag har hjälpt någon annan – i det här fallet Sara.

Artikelbild

– Sättet att jobba på har varit helt nytt för mig. Vissa låtar är gjorda i fyra-fem versioner. När jag skriver åt mig själv är det oftast den första texten som används. Det här har varit extra svårt. Men också extra roligt.

 

Fotnot: Sara Zacharias Mot solen släpps idag, onsdag.