LÄS FLER NÖJESNYHETER PÅ DUONOJE.SE

När Sandra Ilar var 20 år flyttade hon från Luleå för att söka lyckan som ståuppare och karriären tog fart direkt. Efter drygt ett år hade hon tagit plats på de stora klubbarna, i radio och tv och Dagens Nyheter lyfte fram henne som den framtida komikerstjärnan.

Nästa drag blev att lägga ner.

Artikelbild

– Jag är lite tvärtemot, när det gick väldigt bra ville jag göra något annat. När folk förväntade sig att jag skulle ta plats och jag fick medieuppmärksamhet stängde jag in mig på ett universitet och pluggade fyra år i stället, berättar hon.

Hon tog tre examen innan standupscenen lockade igen och hösten 2014 var hon tillbaka som komiker. Då blev hon intagen på engelska Cambridge via ett stipendium, men lyckades kombinera studierna med humorn under ett halvår.

I dag satsar hon helhjärtat på standup (kombinerat med en masterexamen) och "nu går det bra igen" precis som i början av karriären – och här är Ilar i media på nytt.

Betyder det att du ska lägga ner igen?

Artikelbild

| På gång. Efter ett fyra år långt uppehåll är Luleåkomikern Sandra llar tillbaka på standupscenen och hyllas av landets främsta i branschen. "Jag kanske är bättre på att hantera det den här gången", säger hon.

– Nu tycker jag att det är kul, då var jag så ung och det kanske inte hade varit nyttigt att köra på i den åldern, jag kanske är bättre på att hantera det den här gången. Dessutom har jag pluggat så mycket att jag inte har kvar det behovet.

Förra veckan dök plötsligt hennes namn upp överallt på Twitter, hennes ett år gamla roast i bortgångna vännen Erik Bambergs ära spreds och hyllades av landets främsta komiker.

– Folk verkar gilla den så mycket, det är jätteroligt. Jag fick så stark respons den kvällen och det är kul att det också överfördes på filmen, säger hon.

I filmklippet på Youtube skriker Sandra Ilar ur sig skämt och hårda ord, vilket blivit något av hennes signum.

– Jag är ganska egen och ganska hård. Jag kan ha ganska svart humor och drar ofta dödsskämt, väldigt absurd och tramsig samtidigt. Det blir någon sorts dynamik i att blanda det tramsiga och det svarta, publiken vet aldrig var de har en.

Speglar det din personlighet?

– Ja. Jag är ganska lugn vid sidan av scenen och på scenen är jag ganska hård och högljudd. Det hade varit väldigt svårt att vara som jag är på scenen privat hela tiden, då hade jag nog inte fungerat i samhället. Det är en del av mig själv som jag släpper ut där, säger Sandra Ilar.

Förutom gästframträdanden i poddar och sin egen podcast, ILAR, hinner hon med ungefär fyra gig per vecka, men ännu har hon inte uppträtt i Luleå.

– Det känns lite läskigt, man blir aldrig profet på hemmaplan. Men det hade varit kul att göra ett där, säger Ilar.