Pär Hulkoff har aldrig varit rädd för att testa nya saker inom musiken, men har varken skrivit på engelska eller släppt solomaterial förrän nu. Efter att länge ha funderat på att göra något under eget namn bestämde han sig efter att ha förkovrat sig i lokal historia.

– Det finns en ocean av okänd fakta när det rör alla oss i norr, i hela Bottenviksområdet och kustremsan. Det finns en massa förlorad historia skulle jag vilja påstå, mycket försvann under Heliga Birgittas härjningar och korståg här uppe, berättar Pär Hulkoff.

– Det där intresserar mig väldigt mycket, man vill ju veta var man kommer ifrån så att säga. De legendariska och mytomspunna kvänerna vet man exempelvis väldigt lite om.

Artikelbild

Inspirerad. Pär Hulkoff släpper sin första soloplatta på fredag, "Kven" är inspirerade av historiken kring människorna som levde i norr.

Albumet döptes till "Kven" och släpps på fredag på Pär Hulkoffs nya egna etikett.

Kändes det naturligt att överföra intresset för historia till musik?

– Ja, alltså det är ju mitt forum. Jag kan inte göra historiska avhandlingar, jag har inte den kompetensen, därför känns det väldigt logiskt och naturligt, säger Hulkoff.

LÄS MER: Allsång och helgvolym med Raubtier

Artikelbild

"Kven" släpps på fredag

Musiken känns igen från Raubtier men nu är det uteslutande engelska texter, vilket var skivans primära mål. "Kven" har redan nu säkrat distrubition i Tyskland och Pär Hulkoff hoppas kunna sälja albumet på den amerikanska marknaden också.

Hur mycket av texterna är hämtat från historieböckerna?

Artikelbild

Pär Hulkoff

– Jag lämnar källhänvisningar åt sidan. Jag har grävt lite här och lite där och när jag har hittat fräna uppslag har jag spunnit vidare på idéerna. Vissa sånger är starkt kopplade till historien och andra är mer fantasifulla reflektioner

På låten "Ibor & Aio", som handlar om konungabröderna med samma namn, gästar Sabatons Jocke Brodén på sång.

Artikelbild

Pär Hulkoff

– Jag tänkte att det kunde vara en frän grej att låta Jocke vara en av brorsorna. Det var grundtanken och han tände på idén, han tyckte att låten var fantastisk och det hörs – han gjorde ett otroligt bra jobb, säger Pär Hulkoff.

Med start i februari åker Pär Hulkoff ut på turné med skivan, men ännu har inga norrbottniska gig bokats in.

– Jag har inte fått till något bra alternativ ännu, men jag jobbar på det naturligtvis. Helst skulle jag vilja turnera bara i Norrbotten, det vore det bästa av allt (skratt).