Dasha Kustovskaya passerar Centrumtorget tämligen obemärkt trots att hon charmat "Idol"-juryn inför närmare en miljon tv-tittare. Så var det inte i hemlandet Ryssland, där hon fick blickar och glåpord efter sig. För två år sedan följde hon efter sin familj till Boden efter att inte ha orkat med tillvaron i Rostov-on-Don längre.

– Jag har inga vänner kvar i Ryssland, alla försökte förändra den jag var och hur jag såg ut. Jag var annorlunda och de var på mig om att jag bytte färg på linserna och vilka kläder jag bar. Jag blev lite chockad över hur arga människor kunde bli över att jag stack ut, berättar hon.

Med sina kjolar, höga strumpor och färgglada tröjor fick hon höra att hon såg ut som ett barn.

Artikelbild

| Tufft. När Dasha Kustovskaya kände sig ensam i Ryssland tatuerade hon sig, bland annat för att ha sin mamma vid sin sida.

– De ville se ut som Instagram-modeller med stora läppar, alla såg ut som likadana dockor. När jag ser en Instagram-modell från Ryssland vet jag inte om jag har sett henne tidigare eller om det är en ny som ser likadan ut, säger Kustovskaya.

TV: Se när Dasha Kustovskaya imponerar på juryn

Hon valde att stanna kvar och gå klart college med konstinriktning, men när människan Dasha Kustovskaya ville blomstra kvävdes hon i stället.

– Det var jobbigt, det var ren mobbing i skolan – jag blev till och med slagen, säger hon.

Artikelbild

| Dubbel. Dasha Kustovskaya hoppas bli nästa Boden-favorit efter Talang-Ibrahim.

I stället för att rätta sig i ledet skaffade Kustovskaya tatueringar, färgade håret och hoppade av utbildningen för att flytta till Sverige. Resten av familjen har uppehållstillstånd men eftersom "Idol"-deltagaren kom till landet först som 19-åring är hennes framtid oviss.

– Migrationsverket har sagt att det inte finns någon anledning för mig att bo med min familj, vi blev väldigt chockade. Vi har fått negativa besked tre gånger, berättar hon och suckar.

Artikelbild

| Hoppfull. På tisdag kan tittarna se Dasha Kustovskaya i "Idols" slutaudition.

– Vi hade lite problem i Ryssland så jag kan verkligen inte återvända dit, det hade dessutom varit väldigt dåligt för mig som person.

MER IDOL: Här är norrbottningarna som fixade guldbiljetter

Artikelbild

| Dasha Kustovskaya från Boden gick vidare i Idol

I Boden har hon hittat glädjen, kärleken och framtidstron. Hon saknar inte värmen vid Svarta havet det minsta.

– Det är kallt i Boden men människorna här gör det varmt, de är så gulliga och blir som en extra tröja för mig, skrattar hon.

Artikelbild

| Dasha Kustovskaya från Boden gick vidare i Idol

– Här tycker alla att jag är normal, ingen säger åt mig att jag ser konstig ut. Här får jag höra att jag är så söt, det fick jag inte höra i Ryssland.

Är du lycklig nu?

Artikelbild

| Dasha Kustovskaya från Boden gick vidare i Idol

– Ja, hundra procent lyckligt. En miljon procent lycklig, du ser ju hur jag ser ut, säger hon med ett stort leende.

Att en asylsökande från Boden gör bra ifrån sig i musiktävling på TV4 känns igen.

Artikelbild

| Dasha Kustovskaya från Boden gick vidare i Idol

– Först var alla väldigt snälla med mig, nu är de stolta över mig och säger ”hoppas Boden kan vinna igen – som när Ibrahim vann” (skratt). Jag hoppas det kan bli så.

Ibrahim Nasrullayev vann "Talang" i våras och innan segern träffade Dasha Kustovskaya honom och önskade Nasrullayev lycka till. Nu hoppas hon på att kunna nå samma framgång i "Idol".

Artikelbild

| Dasha Kustovskaya från Boden gick vidare i Idol

– Det hade varit så häftigt om Boden vann två gånger.