Inom den norrbottniska musikscenen är Jens Thörnevall är välbekant ansikte. Redan 2010 omnämndes musikern i lokalpressen, då i Boden-bandet The Queen Street Band, och har sedan dess förekommit i en rad konstellationer och musiksammanhang efter att ha spenderat fyra år på Musikhögskolan i Piteå och varit delaktig i BD Pops låtskrivarprojekt.

Sedan 2016 har dessutom produktionen bakom "Idol" haft ögonen på Thörnevall och när de hörde av sig för tredje året i rad med en önskan om att han skulle söka till tv-programmet tackade han till slut ja.

– När de hörde av sig igen i år tänkte jag "shit, nu måste jag testa". Nu hade jag ingen anledning att tacka nej, berättar han.

Artikelbild

| Efter att "Idol"-produktionen hört av sig för tredje året i rad tackade Jens Thörnevall ja till att söka till programmet.

Musikern åkte ner till Umeå, ställde sig sist i kön och fick vänta hela dagen på sin tur att sjunga för juryn.

– Jag tänkte att det "får gå som det går" men när jag var där kände jag att det var tvungen att gå. Då ville jag det verkligen. Jag kände bara "jag gör vad ni vill" (skratt), den känslan fick jag. Och det är inte särskilt likt mig, säger Jens Thörnevall.

Hans insats räckte för att belönas med en guldbiljett och i maj väntade slutaudition i Stockholm.

– Då kändes det jävligt kul att få komma dit. Det är stort steg att få komma dit, det är många som ryker innan dess. Då ville jag verkligen det, säger han.

Artikelbild

| Jens Thörnevall kommer från Boden men flyttade till Piteå för att gå på Musikhögskolan.

LÄS MER: Klara och Jens fick guldbiljetter i "Idol"

På tisdag sänder TV4 det första avsnittet från slutaudition och med närmare en miljon tv-tittare blir kontrasterna stora i jämförelse med sommarens "Tiny gear tour". Tillsammans med kompisen Martin Carlsson turnerade Jens Thörnevall runt i Europa, där de spelade och bodde hemma hos folk.

– Musiken är central i turnén, men nästan lika stor del är mötet med människor. Det finns alla galningar alltså, speciellt när man åker iväg och bor hos dem. Ibland har det verkligen varit "cringe moments" (skratt).

Har du några exempel?

– Ibland har det varit tre pers, "ni kan spela här – vi sitter och äter". Då står man och spelar medan de inte bryr sig så mycket och sedan tycker de att man ska gå ut och dricka öl för att de ska gå och lägga sig.

Hur känns det?

– Då ska man ju ändå göra giget, de kanske lyssnar och tycker det är bra även om de inte visar det. Men det är tufft tycker jag, när man inte får någonting tillbaka. Det är som att simma motströms. Skämten går inte hem så bra när ingen ens höjer huvudet från tallriken (skratt).

SE: Jens Thörnevalls audition framför "Idol"-juryn

Har du tänkt på vad "Idol" kan göra med dig?

– Ja, hur det än går är det bra att få visa upp sig i det forumet – det är en bra plattform. Där kan man knyta kontakter. Vare sig det är artisteri eller låtskrivande finns det mycket att hämta där. Det är verkligen en fot in i den kommersiella musikbranschen, säger Jens Thörnevall.