För två veckor sedan gick företagare och arrangörer av Pajala marknad ut och kritiserade Luleå Hamnfestival, som lagt sitt arrangemang under samma helg som höjdpunkten i Tornedalen. När Hamnfestivalens Leif Renholm hänvisade till ett politiskt beslut bestämde sig Kommunstyrelsen i Pajala för att engagera sig och skriva ett öppet brev till Niklas Nordström och Leif Renholm med en vädjan om att regionstaden Luleå skulle ta hänsyn till övriga Norrbotten och tänka över beslutet.

– Då tycker vi också att det är en politisk fråga om regionens samverkan för dess överlevnad. Vi har inte jättemånga stora evenemang i Norrbotten som ska samsas, jag tycker absolut att det är viktigt att vi sprider dem över helgerna så att vi kan ge ett bra utbud till våra länsbor och besökare, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet.

LÄS MER: Nödropet: Luleå dödar Pajala marknad

Artikelbild

| Anja Johansson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, vill inte flytta Luleå Hamnfestival

Enligt Kumpula Kostet kommer ungefär 30 procent av marknadens besökare från kusten och hon är rädd för att krocken ska påverka Pajala marknads framtid.

– Jag blir lite orolig över hela Norrbottens framtidsutsikt om "de stora" hela tiden ska ta plats där "de små" har sin plats redan. Det blir en skev fördelning och skev bild av Norrbotten. Då påverkar det indirekt, på lång sikt, Pajala marknad, säger hon.

– Den här helgen är en stor kraft i våran bygd och vi är otroligt glada över att vi kan samla ihop så mycket människor. Det gör ont om inte andra och tredje generationens tornedalingar har möjligheten att komma till Pajala marknad eftersom man konkurrerar med något annat vid kusten.

Luleå kommunalråd Niklas Nordström svarade kommunstyrelsen via mejl att han tror att deras farhågor är överdrivna.

Artikelbild

| Pajalas kommunalråd Anna Kumpula Kostet vill ta strid för Pajala marknad och vädjar till kollegorna i Luleå om att se över datumet för Luleå Hamnfestival.

– Alla vill göra så gott det kan. Men vi behöver inte vara oroliga, det är inte två grannkommuner – det är långt mellan kommunerna och sannolikt inte samma publik de vänder sig till. Jag hoppas det kommer mycket folk både till Pajala och Luleå, säger han.

2012 beslutade kommunstyrelses arbetsutskott att Hamnfestivalen skulle flyttas från augusti till början av juli då evenemanget blev gratisfestival och behövde ett ekonomiskt tillskott. Om ytterligare en ändring av datumet ska ske är det stadsbyggnadsnämnden som fattar detta.

– Ja, eftersom det fortfarande är ett gratisarrangemang och vi har hand om den ekonomin. Då måste vi fatta ett beslut om vi ska förändra det på något sätt – och det har vi inte för avsikt att göra just nu, säger nämndens ordförande Anja Johansson.

LÄS MER: Festivalgeneralens svar: "Ligger bra där"

Johansson tror att det är viktigt för Luleåborna att veta när de kan förvänta sig en festival och inte flytta runt datum.

– Det är bestämt att det ska ligga den helgen och det är inte bra att ändra från år till år. Artister bestämmer långt i förväg hur de ska jobba och jag kan tänka mig att större artister har planer på nästa sommar redan nu.

Hade det varit besvärligt att byta helg?

– Inget är skrivet i sten, inget är skrivet att det ska vara så nästa år eller om tio år – kommer vi ha en Hamnfestival om två år? Kommer Pajala marknad att finnas? Det vet inte de heller, säger Anja Johansson.

– Om vi flyttar till en annan helg, vem kolliderar vi med då? Då är det något arrangemang i någon annan kommun, det är inte så lätt när det är så få helger under sommaren. Det finns inte så många helger att spela på.

Men Anna Kumpula Kostet säger att hon börjar bli frustrerad över situationen och tror att det behöver föras en debatt på regionnivå över hur länets ska samarbeta kring evenemang i framtiden.

Hur ser du på responsen från Luleå?

– Den är sval och kanske lite nonchalant fortfarande tycker jag, säger hon.