Allt började med att Oskar Sandberg Sundbom ville göra en låt till sin klass då de tog studenten på Hackspetten i Luleå. Musikproducenten Teo Wiik hjälpte till och de bestämde sig för att nå en bredare publik – hela Luleås studenter skulle kunna festa till det som senare blev "Tsunamivåg". In kom också Isac Juntti och lade en rap innan Teo Wiik satt uppe sent på natten i mitten av maj och släppte låten.

– Alla i Luleå gillade den, men det var inget mer med det, berättar Teo Wiik. Sedan började den spelas på alla partybåtar i Magaluf under studentresan, tydligen hade någon önskat den på en båt och det hade blivit sådant tryck på båten att alla började köra låten i Magaluf.

Efter att låten börjat spelas i Magaluf nådde den fram till Lovisa Worge, känd som assistent till Bianca Ingrosso och som har 61 000 följare på Instagram. Då Worge lade ut en story där hon festade till "Tsunamivåg" i en limousine drog populariteten iväg. Fler och fler upptäckte låten och under torsdagen låg den på Spotifys 28:e plats över de mest virala låtarna i Sverige – placeringen under Justin Bieber och Ed Sheeran.

Artikelbild

Teo Wiik (Wiik), Isac Juntti (BP) och Oskar Sandberg Sundbom (Deg) har släppt "Tsun

Trots att det är en väldigt lokalt förankrad låt där Hackspetten och Luleåbor står i fokus. I den plojaktiga texten nämns namnet på olika studenter med spekulationer om vem som ska "bli fullast på balen, ramla av flaket, springer genom staden naken".

En av studenterna som nämns vid namn i låten fick 50 nya följare så forten låten lades ut på Worges story.

– Alla tycker bara att det är kul, hela Luleå verkar tycka att det är skitkul och roligt att det händer någonting, säger Teo Wiik.

I sjunger de: "Hackspetten är ni med? Nu är det våran tur. Charter till Magaluf. Packa väskan nu. Sveper vi våra glas. Fucking mästerplan. 00:or åker flak. Tsunami genom stan"

Artikelbild

– Folk sjunger med i texterna i hela Sverige, texterna är också virala – det är sjukt. Det började som en klasslåt och av en slump spriddes den, vi hade inte tänkt att den skulle spelas utanför Luleå alls. Men det har den gjort, säger Teo Wiik.

Vad är det folk gillar?

– Folk gillar att festa under studenttiden och därför har den fått mycket spelningar, den är lite komisk också. Det går att dricka öl till den och festa.

Vad tycker du själv?

– Jag tycker att produktionen håller en ganska hög nivå, jag ville göra något som jag kunde vara stolt över. Alla producenter som lyssnar på den tänker nog att den är bra producerad – därför är jag stolt över den.