NÖJESKRÖNIKA Susan Sarandon, 65 år, har skilt sig och blivit tillsammans med en affärsbekant som är betydligt yngre än henne. Den nya pojkvännen heter Jonathan Bricklin och är 34 år gammal.

Tidningarna skriver om det som en sensation. Kan alltså en så pass gammal kvinna bli tillsammans med en så ung man?! Artiklarna har dessutom efterföljande texter om vilka rädslor kvinnor känner som blir tillsammans med någon som är yngre. Att tjejerna är rädda att bli övergivna då mannen kanske kommer att komma på andra tankar och bli tillsammans med någon i sin egen ålder – som är snyggare.

Sarandons exmake Tim Robbins blev ihop med en kvinna som är ännu yngre än exfruns pojkvän men detta har det inte varit mycket snack om. Delvis såklart för att han inte är lika känd som Susan.

När Bruce Willis och Demi Moore skilde sig för några år sedan blev Demi tillsammans med Ashton Kutcher som är 15 år yngre än henne. Willis nya flickvän Emma Heming är 23 år yngre men trots detta var det åldersskillnaden i Demis förhållande som blev den STORA snackisen.

Det verkar vara svårförståeligt för många att en ung kille vill vara tillsammans med någon som är äldre. Dessutom så misstänks den yngre i förhållandet, vare sig det är män eller kvinnor, för att vara lycksökare alternativt att man vill ha någon som försörjer en. Vilket jag faktiskt själv har varit med om då min man är 15 år äldre.

Men just att äldre män blir tillsammans med yngre kvinnor är något som ändå ses med liksom förstående ögon, även om folk visst kan prata om snuskgubbar.

Till viss del bottnar detta i att män som är äldre fortfarande kan kallas stiliga och snygga medan kvinnor helst ska vara unga för att räknas som snygga. När tjejerna sedan försöker behålla sin ungdom med kirurgingrepp så kritiseras de för det. Hur många gånger har det inte varit på tapeten huruvida drottning Silvia eller Madonna har gjort ingrepp? Och man undrar om Carola gjort botox liksom hur Agneta Sjödin kan se så ung ut.

Det är inte så konstigt att kvinnorna känner sig pressade att göra något åt sitt åldrande då vi lever i en värld där all reklam för medicin, ingrepp och kosmetika som är till för att man ska se yngre ut, riktar sig till just kvinnor. Men hur ska det vara då? Man blir kritiserad både för att man blivit gammal – och därmed i samhällets ögon ful – OCH för att man opererat sig. Och när även män känner sig manade att göra såna ingrepp, eller kanske till och med använda kosmetika, så hånas de för att de sjunkit så lågt. Så lågt att de gör något som räknas som typiskt "kvinnligt".