Det är årets hittills varmaste dag. Peter Uvén sitter i solen på en uteservering och gör sitt bästa för att inte smälta bort. De långa dreadsen ser varma ut där de ligger längs ryggen och han suckar:

– Det här är ju sjukt.

Och det är det. Men det är inte bara värmen som kommit som en chock så här lite tidigare än någon egentligen förväntat sig. Även Peters band Blackwater har överraskat med en pangstart. Sedan bandet under senare delen av förra året, har de tre medlemmarna visserligen knappt hunnit ses, men likväl hunnit med en USA-resa, kommit en lång bit på vägen med den kommande plattan samt tryckt ur sig första singeln från denna just idag.

Artikelbild

– Ja, det HAR gått fort. Vi är tre personer som alltid varit drivna i våra tidigare band. Eller tre arbetsnarkomaner kanske man också kan kalla det. Sedan har vi fått blodad tand också, så vi bara kör. Det gäller att smida medan järnet är varmt.

Peter och Per Karlsson, bandets trummis, har tidigare spelat ihop i April divine. När de båda började smida planer om ett internationellt projekt, kom Londonbon Jay Bartlett in i bilden och de klickade direkt. Över nätet har det sedan bollats låtar och i mars blev Blackwater inbjudna till ett showcase i Los Angeles och The Roxy i Hollywood som förband till bandet Tremonti.

Peter skrattar och torkar bort ett gäng svettpärlor från panna:

– Det är en knäpp stad det där. Men vi fick till många givande möten och giget gick bra. Det var fullpackat med folk och Eddie Van Halen fanns i publiken. Det är lite coolt.

Artikelbild

En kort tid efter Blackwaters besök på den berömda Hollywoodklubben, ringde ägaren och ville ha dit dem igen. Till hösten. Men innan dess väntas alltså en platta – och så släppet av singeln By day by night som har en alldeles egen historia.

– Jay skrev den under en turné med sitt förra band. Han hade precis fått ett besked om att en närstående till honom drabbats av cancer. Så låten handlar om just det.

Artikelbild

Genom Jays flickvän, som jobbar på den brittiska välgörenhetsorganisationen Cancer research UK, kommer alla intäkter som kommer in via låten gå oavkortat till cancerforskning.

 

By day by night, som Peter beskriver rätt och slätt som en rockballad, är en försmak på den platta som redan i stort sett är färdig.

– Stommen till alla låtar finns redan där. Det handlar egentligen bara om att gå in i studion och spela in. Det jag kan säga nu är att det blir ett gammalt hederligt rocksound. Mindre svensk metal och mindre plastigt. Och med en mer engelsk touch.

By day by night kommer firas med tre fester – en i varje bandmedlems hemstad. Och först ut är Piteå där Blackwater spelar på Kalles den 29 juni.

Fotnot: Peter Uvén arrangerar även klubbkvällar på Kalles i Piteå. På lördag har han bjudit in dj:n/producenten Alex Shaje från Stockholm och veckan efter, den 8 juni, kommer Malcolm B från TV4:s X Factor på besök.