Miljön är ett ämne som blir allt mer viktigt. I Luleå centrum finns det ett stort utbud av kläder men endast en liten del av dessa kan göra gott för planeten. En stor del av personalen i Luleås butiker har inte stor kunskap om försäljningen av ekologiska kläder. De kunde inte uttala sig om ämnet eftersom de visste för lite. Enstaka affärer hade tidigare haft eller skulle få in ekologiska plagg. Till exempel finns företaget Teko som tillverkar strumpor och marknadsför sig med "Best socks on the planet, best socks for the planet".

På Jeansterminalen berättar försäljaren Thomas Larsson om de ekologiska alternativ han kan erbjuda.

- Det svenska märket Nudie har ofta miljömärkta jeans, säger han.

Artikelbild

| Försäljaren Thomas Larsson visar ett klädval som är bra för naturen.FOTO: Jenny Nilsson Vestola

Företagets ekologiska kollektion använder inte bomull som är besprutat av farliga bekämpningsmedel på fälten. Nudie har själva pekat ut sina kläder som miljövänliga. Det är ingen miljöorganisation som har bekräftat att det stämmer.

Thomas säger att han alltid försöker beställa in en del ekologiska plagg.

- De är slitstarkare och skiljer inte i pris, berättar han.

Trots att han tycker att efterfrågan på miljövänliga kläder inte är stor, har han förhoppningar om att intresset kommer öka med tiden. Marknadsföring för miljövänliga kläder skulle kunna vara källan till att väcka intresse hos konsumenterna. Just nu finns inga speciella miljömärkningar för kläder utan man kan endast se detta på en liten lapp, på insidan av plagget. Det behövs mer för att folk ska öppna ögonen och köpa dessa kläder. Vi vill alla göra någonting bra för miljön, men detta sker inte automatisk utan vi behöver hjälp på traven.t