Prematur är inte det mest google-kompatibla bandnamnet i Luleå, en sökning ger snarare bilder på spädbarn med slangar i näsan och berättelser om traumatiska upplevelser. En av dessa historier hade kunnat handla om Emil Nilsson för 27 år sedan, i stället är det han som ligger bakom det punkiga inslaget i sökresultatet.

– Jag tycker att det är en ganska bra metafor för det vi gör. Jag är född över två månader för tidigt och det var ett ganska kritiskt tillstånd för mig, det var nära att jag inte klarade mig. Då kan man känna att man vill ta tillvara på livet och då är det här, att spela musik, ett sätt att göra det. Även om vi är äldre och har barn fortsätter vi göra det som vi tycker är kul, säger han.

Något paradoxalt har medlemmarna i Prematur fått ett nytt liv via ett något sent fött band.

Artikelbild

| Malin Arlid, Jonas Wasserman och Emil Nilsson ska spela in en ny EP under julen.

Allting började slumpartat då Johanna Avergren ville överraska sin blivande man med sång på deras bröllop. Hon tog kontakt med sin kusins sambo, Emil Nilsson, som spelade gitarr och den efterföljande sommaren fortsatte de spela ihop under akustiska coverspelningar i Stadsparken. När sedan Nilsson, som skrivit sin första låt som sjuåring, skapat "Blodsband" under 2016 kände han att "svänggänget" behövde växa.

– Då kände jag att det var så pass bra att jag ville göra något av det. Innan dess hade jag gjort hundra andra låtar som det inte kunde bli någonting av, berättar han.

Låten handlar om en vän med alkoholism i familjen och när Nilsson skrev texten kände han att han kunde formulera meningar han tidigare inte klarat av att ta i sin mun.

– När jag skrev "Blodsband" kände jag att den upplevelsen inte var någonting man pratar med folk om, så det fick bli en låt. Det var så skönt efter att jag fått det ur mig, nu kan jag få ur mig det varje gång vi spelar live, berättar han.

Artikelbild

| Prematur har blivit ett sätt för bandmedlemmarna att komma utanför vardagens ekorrhjul.

Känns det bra att sjunga den?

– Ja, det är kraft. Det är pepp.

Artikelbild

| Emil Nilsson, Jonas Wasserman, Johan Engström, Johanna Avergren och Malin Arlid i Prematur.

Efter att ha skrivit "Blodsband" bildade Nilsson, sambon Sara Anundi och Johanna Avergren Prematur och, som de sjunger i låten "90-talister", "jag har hittat till punken, se vad det blev av den blyga ungen".

– Men med musiken och scenen känner jag inte att det finns de begränsningarna, då kan man säga vad man vill och plocka fram det jag vill säga, säger Emil Nilsson.

Artikelbild

| Prematur startade när Emil Nilsson och Johanna Avergren sjöng tillsammans på Avergrens bröllop.

– Jag känner att det kan vara svårt att ta plats i vardagssammanhang. Om det inte är ett sällskap som jag känner blir jag mer tillbakadragen.

Men på scenen har medlemmarna tagit allt större plats. Sedan den första spelningen 2016 har drivkraften blivit att spela inför publik och många orter i Norrbotten har besökts av bandet som i dag består av Johanna Avergren, Emil Nilsson, Jonas Wasserman, Malin Arlid och Johan Engström.

Artikelbild

| Prematur består av Emil Nilsson. Jonas Wasserman. Johan Engström. Johanna Avergren. Malin Arlid.

Sångaren, som beskriver låtskrivandet som "förebyggande terapi", är inte ensam om att se Prematur som ett nytt liv.

– Prematur är för mig en kontakt med verkligheten. Annars är det hus, barn och jobb. Det är då jag lägger undan allt annat, jag är inte mamma eller fru, jag bara sjunger, säger Johanna Avergren.

Artikelbild

| Emil Nilsson. Jonas Wasserman. Johan Engström.

Vi träffar bandet i deras replokal nedanför järnvägsspåret på Malmhamnsvägen i Luleå. Trots att rummet saknar fönster och dagsljus är det en möjlighet för att medlemmarna att "komma ut" och känna sig fria från vardagen. De går alltid lite gladare härifrån än vad de varit på väg in.

Körsångaren Johanna Avergren berättar att hon varit sjukskriven på grund av ångestrelaterade besvär och att bandet varit viktigt för att hålla sig kvar på fötter.

– Det enda jag hade var bandet, det höll jag fast vid. Vid en spelning kände jag att jag inte orkade kliva på men gjorde det ändå eftersom det var för bandet, säger hon.

– Jag kan inte svika de andra, jag kan inte hoppa över ett rep bara för att jag inte orkar. Då får jag ju hoppa av i stället.

Johan Engström, som tidigare spelat med Emil Nilsson i Earth riot, blev medlem av Prematur för drygt ett år sedan och säger att det har påverkat hans liv.

– Innan jag började med det här bandet gjorde jag typ ingenting. Jag jobbade, åkte hem, tittade på Youtube eller Netflix, åkte till jobbet ... det hände ingenting. Men bandet har gett mig en anledning att komma ut och har gjort att jag har åkt på resor jag normalt inte hade gjort annars. Jag hade aldrig åkt till Övik över dagen eller ens till Piteå, säger han och skrattar.

I somras kom debutalbumet "Våran tid" och de närmaste veckorna ska en EP med arbetsnamnet "Slutet" spelas in.

En titel som är prematur, ett ord som är långt ifrån Prematur.