Rymdfysikern Gabriella Stenberg Wieser ingår i expertpanelen som svarar på tittarnas funderingar i SVT:s "Fråga Lund", under tisdagen har säsong två av underhållningsprogrammet premiär. Åtta avsnitt spelades in under sex dagar i maj och Stenberg Wieser är beredd på vad hennes medverkan innebär den här gången.

– Då hade jag inte räknat med att bli känd. Min mamma sa "Fråga Lund det är stort, folk kommer känna igen dig", men jag trodde inte det, berättar hon.

Men när drygt en miljon människor över hela landet har sett ansiktet på tv är det lätt att bli igenkänd. Det celebra livet tog även Gabriella Stenberg Wieser till Kristallengalen i fredags.

Artikelbild

| Gänget. Hanna Wittrock, Henrik Widegren, programledaren Kristian Luuk, Gunnar Wetterberg, Jessica Abbott, Armita Golkar och Gabriella Stenberg Wieser, från Kiruna, utgör "Fråga Lund".

– Det var vår första liknande upplevelse, det var lite bisarrt och surrealistiskt. Väldigt mycket finklädda människor och alla var kända, säger hon och skrattar.

Precis som hon ...

– När jag var på Kiruna bokfestival hörde jag folk viska "där är hon", det var obehagligt tycker jag. Jag var ju där för att titta på kändisar (skratt), jag är ju inte känd, säger rymdfysikern.

– Jag är van vid att röra mig ganska obemärkt, men om folk ska börja titta måste jag kanske börja bekymra mig över vad jag har på mig eller hur jag beter mig. Sådant jag aldrig har tänkt på tidigare.

Artikelbild

| Experter. Panelen i "Fråga Lund": Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Hanna Wittrock, Armita Golkar och Henrik Widegren.

Hennes framträdanden i "Fråga Lund" har också gjort henne till hela Sveriges rymdfysiker och massor av människor hör av sig med kritik och funderingar.

– Ibland kan folk komma fram med väldigt specifika problem som de har tänkt på i flera år eller har synpunkter på vad jag har svarat i något program, säger Stenberg Wieser.

Artikelbild

| Bomb. Gabriella Stenberg Wieser visar programledare Kristian Luuk hur man bygger en bomb av glasspinnar.

Förrutom att du är fysiker, känner du att du har en viss roll i panelen?

– Jo, så är det väl. Vi har nog olika språk i panelen till exempel, jag har ett väldigt enkelt språk eftersom mitt huvudämne fysik kan anses vara svårt att förstå. Jag vill ju att alla ska förstå, det är inte så svårt som alla tror. Därför försöker jag börja på en väldigt låg och fundamental nivå.

Artikelbild

| Gabriella Stenberg Wieser, Gunnar Wetterberg, Hanna Wittrock, Armita Golkar, Jessica Abbott, programledaren Kristian Luuk och Henrik Widegren.

Vilka frågor vill du inte ha?

– Jag säger nej om det är allt för långt ifrån vad jag kan förklara, om jag inte kan ta ner det på en nivå som jag förstår själv. Då får de göra ett inslag med någon annan.

Gillar du någon fråga extra mycket?

– En fråga som jag tror kommer i första avsnittet är frågan; "vad faller snabbast – en människa eller en korv?". Det är en ganska invecklad fråga egentligen, som vi gjorde experiment på. Det låter som en töntig fråga men det är en bra fråga, säger Gabriella Stenberg Wieser.