Arbetet med att bygga om gamla bryggeriet på Varvet ha pågått sedan i höstas och i skrivande stund är det mesta klart. Nu saknas bara inflyttning och pappersarbete innan premiären kan bli av.

Lisa Liljedahl, en av entreprenörerna bakom satsningen, tror att portarna kan öppnas någon vecka in i juni.

– Mest troligt blir det så att vi öppnar upp de två understa våningarna först och har några större event i restaurangen under sommaren. Sedan kör vi en stor premiär i augusti, säger Liljedahl.

Artikelbild

| Restaurang. Linda och Anders Viljeros ska driva restaurangen på Varvet.

Restaurangen på den översta av tre våningar ska drivas av Anders och Linda Viljeros, som driver Vineyard Event & Konferens i Björsbyn. I samband med den stora premiären i slutet av augusti drar de igång sin verksamhet på allvar. Men innan dess kommer de ha öppet för speciella bokningar.

LÄS MER: Nya Bryggeriet börjar ta form

Makarna Viljeros satsar på lokalproducerade råvaror i menyn – och i en butiksdel där deras samarbetspartners har möjlighet att sälja sina produkter.

– Man ska äta gott, må gott och göra gott samtidigt. Det är en liten slogan vi har, säger Anders Viljeros.

Artikelbild

| Jobb. Lisa Liljedahl och Paula Fahlander har jobbat med att bygga om Bryggeriet sedan i höstas. Nu närmar sig premiären.

Namnet på restaurangen blir Villgot Lokal (&) Mat och syftar på ovanstående.

Viljeros berättar att de har märkt ett stort intresse och en ökad medvetenhet bland gästerna i Björsbyn kring matens ursprung.

Artikelbild

– Om vi ska göra något vill vi ha ett högre syfte med det och inte bara starta restaurang för att göra god mat. God mat är många duktiga på, säger han.

LÄS MER: Systrarna om Bryggeriet: "Blir något helt nytt"

Gästerna ska redan i menyerna kunna läsa var råvarorna kommer från och de hoppas kunna starta en dialog kring matens ursprung.

– Vi kanske kan bidra till att initiera nya produkter. Man kan ju lika gärna ha en chorizo från Luleå som från Spanien. Vi har många sådana tankar, säger Anders Viljeros.

Restaurangen kommer ha cirka 60–70 matplatser och sällskap på minst 150 personer ska kunna boka in sig på större event. Under sommarhalvåret kommer också uteserveringen med söderläge nyttjas.

– Vi har redan nu fått förfrågningar om att boka event, många vill kunna vara i stan, säger Anders Viljeros.

LÄS MER: Varvet Deli & Diner – satsningen ska locka folk till Varvet