"Pappa var en riktig kämpe och han lämnar oss i stor sorg efter lång tids kamp mot cancern. Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att bearbeta vår sorg", säger sonen Oscar Magnusson i ett pressmeddelande till NWT.

Sven-Erik Magnussons vän och kollega Christer Sjögren pratade med honom senast för någon månad sedan.

Han sade som det var. Han ville prata musik och sådant, men man förstod att det var väldigt svårt. Vi bestämde att vi skulle ses senare i vår, men så blir det inte nu. Det är bara hoppas att han kunde summera sitt liv och att han har förbaskat jäkla roligt, och det tror jag han har haft, säger Sjögren.

TT: Vad utmärkte honom som musiker?

Hans tajming och musikalitet. Han spelade klarinett innan han började sjunga. Det är därför det svängde så fruktansvärt om Sven-Ingvars. Han hade också en sådan röst som man känner igen direkt när man hör den på radion, säger Christer Sjögren.

Folkkär

Som frontfigur i dansbandet Sven-Ingvars var Sven-Erik Magnusson en av Sveriges mest folkkära artister, och så sent som i fjol firade han och bandet 60 år med konserter i hela Sverige. Men i dokumentären "Sven-Ingvars - så många mil, så många år" som visades i TV4 i januari 2016, konstaterade han att han tvingades låta sjukdomen avgöra bandets framtid.

Jag går på min bromsmedicin och värdena är bra, så jag hänger med. Är värdena bra så ser ni oss, är värdena sämre så ser ni oss inte mer, sa Magnusson i dokumentären.

Sven-Erik Magnusson slog igenom 1961 med Sven-Ingvarshiten "Te dans med Karlstatöserna" där han sjöng på klingande värmländska. Därefter följer ett pärlband av populära låtar som "Ett litet rött paket", "Fröken Fräken", "Min gitarr", "Säg inte nej" och "Kristina från Vilhelmina".

Ny storhetstid

På 80-talet svalnade intresset för bandet, men i början av 90-talet fick de en renässans med ett rockigare sound. De skaffade sig dessutom en ny publik med en uppmärksammad spelning på Hultsfredsfestivalen, och samma år gick "Två mörka ögon" in på Svensktoppen och stannade där i 71 veckor.

Sven-Erik Magnusson var den enda medlemmen i Sven-Ingvars som har varit med sedan bandet bildades 1956. Vid sidan av Sven-Ingvars har Sven-Erik Magnusson bland annat turnerat som soloartist i turnépaketet Diggiloo. Han har också ingått i den tillfälliga gruppen Supertrion tillsammans med Christer Sjögren och Sten Nilsson.