Tommy Nilsson är en av Sveriges mest, förlåt för det slitna uttrycket, folkkära artister. Han har sedan mitten av 80-talet samlat på sig åtskilliga hits och om någon på Sommarfesten är redo att höra hits så blir de inte besvikna.

Men vad gör det egentligen. En publik runt 22.30 en fredag förväntar sig att stråla med i vad som än låter bekant. Och det är till publiken jubel som han kör låtar som "Allt som jag känner", "Öppna din dörr" och "En dag". För hitsen betas av i snabb takt. Nästan för snabb takt känner jag innan jag inser att det är en ovanligt kort spelning som vi får ta del av. Han har 30 minuter på scenen och det känns som att det är i det kortaste laget för en artist som Tommy Nilsson.

En högljud kille skriker Amelia för många gånger innan Tommy Nilsson äntligen hör honom. "Är det din flickvän? Eller din mamma kanske?" frågar han killen. Killen tystnar en aning men får sin vilja igenom. Men är det verkligen den låten som vi vill höra? Jag kommer på mig själv med att fundera på när Tommy Nilsson senast släppte musik. Det visar sig att det hans senaste album kom 2017 och då innehöll det många låtar från programmet "Så mycket bättre". Jag måste medge att det är skönt att han håller sig till sina egna hits.

Artikelbild

| Tommy Nilsson på Sommarfesten.

Han är väldigt roligt i mellansnacken när han drar anekdoter om livet. Han berättar om hur svårt det har varit att skriva om svåra saker som kärlek och att han från och med ska fokusera på betydligt lättare ämnen som "varför är vi här?". I min mening gör hans mellansnack så att spelningen känns unik snarare än upprepning från valfri tidigare konsert. Och han charmar definitivt publiken. För de som har samlats framför scenen, och inte brölar i öltältet, skrattar som på beställning.

”Det blir en del gamla låtar och det är ingenting som jag har emot men man vill ju framåt”, säger han till publiken och till slut visar det sig att 90 procent av konserten skulle komma att bestå av dessa gamla hits. Spelningen är bara 30 minuter lång men innan den korta konserten lider mot slut får vi höra nya singeln "Högre". Jag tror nog att det var detta som Tommy Nilsson menade med att "man vill ju framåt". Låten hintar om ett mer modernt sound och känns lovande. Det känns skönt att höra att han fortfarande kan visa att han besitter hitmakeriet. Nu släpper vi det gamla och ser framåt – vi vänder blad.

MER FRÅN SOMMARFESTEN

"Imenella bjuder på en show värd en större publik"

Artikelbild

| Tommy Nilsson på Sommarfesten.

Guide: Det här får du inte missa på Sommarfesten

Razamanaz styr festivalstämningen

Artikelbild

| Tommy Nilsson på Sommarfesten.

Doldisen om sin succékarriär: "Jag fattar ingenting"

"Vikingarna intog Kalix och skapade dansmagi"