Topp tio i Norrbotten 2017:

1) Elisabeth Rosenbrand, festivalarrangör

Kampen för Musikens makts överlevnad har pågått hela året och slutade i en seger för arrangörerna. När det har blåst som mest har Elisabeth Rosenbrand stått längst fram och kämpat emot, alternativt agerat storm själv. Rosenbrand är dessutom medarrangör i den mansfria festivalen Statement som föddes under året. Inte alla håller med henne, men de flesta håller med om att hon är en profil.

Artikelbild

| Elisabeth Rosenbrand har utsetts till årets nöjesprofil 2017 av nöjesredaktionen

2) Mattias Alkberg, artist

Albumet "Åtminstone artificiell intelligens" är ett av årets mest hyllade och den efterföljande turnén har varit ett enda segertåg. Alkberg har också tilldelades Konstnärsfondens långtidsstipendium och sitter i styrelsen för Musikens makt.

3) Jemimia Hicintuka, sångare

Från hobbysångare i Gällivare till en av landets mest omtalade sångare med miljonpublik. Hicintuka slutade fyra i årets "Idol" och mycket tyder på att det här bara är början på hennes karriär.

Artikelbild

| Mattias Alkberg

4) The Magnettes, musiker

Efter år av väntan kom så debutalbumet "Ugly Youth", som fick höga betyg, och singeln "Young and wild" har spelats flitigt på P3. Ett år fullt av flängande kröntes med livespelning i Musikhjälpen på avslutningslördagen.

Artikelbild

| Jemima Hicintuka

5) Elizabeth och Victoria Lejonhjärta, modeller

Med 109 000 följare på Instagram och uppdateringar från alla världens supercoola hörn har Elizabeth och Victoria Lejonhjärta blivit världsnamn. Fråga bara Drake.

Artikelbild

| Tomas Bäcklund Thuneström, Sanna Kalla och Rebecka Digervall i The Magnettes

6) Klas Eriksson, komiker

Jokkmokkaren har färdigställt inspelningarna av "Leif och Billy" säsong 2 för SVT och rankas som landets 20:e mest inflytelserika personen på sociala medier. En av landets populäraste komiker hos den yngre publiken.

Artikelbild

| Victoria och Elizabeth Lejonhjärta

7) Sandra Ilar, komiker

Med gränslös humor har Ilars egen turné "Balla! Balla! Balla!" tagits emot med öppna armar. Dessutom har hennes egna poddar och medverkan hos andra gett henne en bred publik, precis som insatsen i "Släng dig i brunnen".

Artikelbild

| Klas Eriksson

8) Immunförsvaret, musiker

När Immunförsvaret släppte "Den förbannade kulturen" slog recensent John Strömshed fast att det var årets debutalbum – redan i mars. Större delen av året har bandet turnérat med Zacke och gjort hans liveshow till höga höjder.

Artikelbild

| Sandra Ilar

9) Johan Airijoki, artist

Gällivares Airijoki har skapat en helt egen musikstil med sitt dialektala sätt att sjunga på. Albumet "Allting kommer att bli bra" släpptes i april och har gjort Airijoki till en av länets främsta berättare.

Artikelbild

| David Björkén och Oskar Dahlberg i Immunförsvaret

10) Johan Rensfeldt, artist

Många förvånades och såg med oroliga ögon på Johan Rensfeldt när Movits-sångaren plötsligt släppte egen musik. Men dancereggaehousens svar var lika enkelt som lättande – Champion J.R. är bra.