I 40 år har gänget i Luleå storband samlats för att repetera en gång i veckan. Varje måndag, år ut och år in, har man träffats för att spela tillsammans. Musiker har kommit och andra har gått, medan vissa stålmän bestått.

En av dessa bläckblåsets veteraner är trumpetaren Nalle Ohlson som varit med i Luleå storband sedan starten 1967.

- Jag tror vi har repeterat 5000 timmar under årens lopp. Utan ersättning, säger han och skrattar när vi sitter i trombonisten Nils Hermanssons bil.

Regnet öser ned och personen som har nyckeln till replokalen i Bergvikskolan är sen. Det är tydligen inte helt ovanligt, men medlemmarna i bandet känner varandra vid det här laget och ingen blir särskilt upphetsad. I stället börjar Nalle och Nils att berätta om bandets historia.

- Det var så att folk inte längre ville dansa till jazz på 60-talet. Vi som höll på med jazz slutade spela på danser under ett antal år och det fanns inget jazzband i Luleå. Men vi var några stycken som saknade jazzen och hade noter som vi ville spela. När vi startade storbandet 1967 fick vi inte ihop till ett helt storband. Men det var roligt, så vi satte igång. Och med tiden fick vi mer och mer folk, säger Nalle Ohlson.

För att få ihop pengar till replokal ansökte man om kommunbidrag och orkestern är sedan länge en studiecirkel inom ABF, så man får ett litet bidrag därifrån också. Musikerna är i huvudsak amatörer, som kommer från alla möjliga yrkeskategorier.

- De som spelar är optiker, läkare, lärare. Det är bara en som är musiklärare. Men vi har fostrat många musiker. Bland annat systrarna Hammar, säger Nils Hermansson.

Det har också hunnit bli några resor utomlands, bland annat till Sovjet på 80-talet där Nalle Ohlson lärde känna musikern Alexej Kanonov.Till sist har mannen med nycklarna kommit och vi tar oss in till replokalen. Nils Hermansson bär på ett notställ och Nalle Ohlson pekar på det och skrattar.

- Det står Luleå Storband 20 år på dem och det har det ju stått i 20 år. Men nu ska det bli nya till jubileumskonserten på fredag, säger han.

Under repetitionen ska de gå igenom fredagskvällens konsert som blir en blandning av vanlig konsert och "kallvattudans" som Nalle Ohlson kallar det. Och en hel del av bandets gamla medlemmar, ledare och solister kommer att vara med.

- Just nu har vi Bengt Ek, som spelat med Norrbotten Big Band, som repetitör. Han har varit med oss de senaste tre åren och före det hade vi hjälp av PO Svanström som också kommer från Norrbotten big band. De har varit en stor hjälp för oss under de senaste tio åren. Både som ledare och inhoppare i bandet. Jake Jacobsson kommer också att vara med på konserten. Han la ner väldigt mycket jobb på att skriva arrangemang för oss. Bertil "Casino" Forsman kommer också att dyka upp, säger Nils Hermansson medan medlemmarna i storbandet droppar in en efter en.Förr om åren fanns chansen att få spela med de stora namnen och man hade gästartister som Georgie Fame, Ernie Wilkins, Jan Allan, Silja Bloo eller Buddy DeFranco. Men ekonomin har blivit en allt svårare nöt att knäcka för de små, ideella orkestrarna och Luleå storband är inget undantag.

- Det handlar om pengar. Det kostar väldigt mycket att hyra in en välkänd solist i dag. Så vi har inriktat oss på att arbeta med lokala musiker som är duktiga. Bland annat sjunger Anna Morin med oss, säger Hermansson och han får medhåll av Ohlson.

- Vi måste jobba ideellt och det måste vara så för att det ska gå runt, säger Ohlson.

Men det har inte påverkat viljan att spela i bandet. Det har inte varit några problem att fylla blåssektionerna och har någon varit sjuk har killarna i Norrbotten big band ställt upp om de haft möjlighet.

- Det har löst sig med musiker hela tiden. Jag är äldst av trombonisterna och de andra är runt 30 år. Men vi har ju en trevlig och bra hobby. Dessutom känns det bra att vi kan ge unga musiker en möjlighet att testa storband, säger Hermansson medan de andra musikerna sätter sig till rätta, stämmer instrumenten och Bengt Ek slår in takten till Det gamla gänget.