Luleå KONST

Mitt i livet

Art-5 (Christina Andersson, René Blom, Åsa Isaksson, Cathrine Lidman, Erica Rönnbäck)

Kvinnobiblioteket, LuleåMed den något svävande titeln Mitt i livet presenterar konstkollektivet Art-5 sin senaste utställning.

På något sätt befinner man sig ju alltid mitt i livet.

Man har det förflutna bakom sig och det kommande framför sig. Men ofta upptar kanske reflektionerna om dåtid och framtid tyvärr alldeles för mycket av nutiden.

Art-5s utställning handlar just om att ta vara på det som sker här och nu - att reflektera, stanna upp, våga ta ett steg och låta alla sinnen vara med.Erica Rönnbäck presenterar en serie oljeverk, där motiven för tankarna till en sorts modernistiska, och även charmigt naivistiska, ikonmålningar. Den fornnordiska gudinnan Freiya, med Rönnbäcks eget ansikte, kommer med våren på en snöskoter på en bild. Rönnbäck leker med könsroller och ställer nutidens allmänna mening mot historiens, utforskar samtidigt konventionerna och ser hur de passar ihop med hennes eget jag.

Hon funderar över livet som hon själv och andra skapar - gestaltar alla de krav och önskningnar som vi människor ställer på oss själva och andra. Vi har upplevelseångest, jämställdhetsångest, ?rädda världen?-ångest, ?finna sig själv?-ångest - och alla dessa bollar ska vi ha i luften samtidigt: Helst medan vi samtidigt tvättar, bygger koja med barnen, klipper gräset, bantar, provar vin, vårsolar och köper Gucci.

Det är färgglatt, det är humoristiskt med glimten i ögat och det är oerhört intelligent gjort.Cathrine Lidman visar ett par akvareller där en kvinnokropp med kroki-touch blivit upplöst i romantiskt skimmer, Christina Andersson utforskar en bit av den kvinnliga erotiken i sin Förbjuden frukt, där ett kvinnobröst fått bli ett frestande äpple.

Åsa Isaksson rör sig också inom filosofin kring det feminina, med sin Den lilla svarta. Här hänger varje kvinnas favorit och ?garderobsmåste? - den lilla svarta cocktailklänningen. Den har blivit ett textilverk i svart, tjockt tyg på väggen i omisskännlig symbios med ett förföriskt gnistrande diamanthalsband. I klänningsfållen lockar en erotiskt röd blomma.

?Den lilla svarta? står för många kvinnor för självsäkerhet och en bekräftelse av den egna sexualiteten. Men den kan också påminna oss om att könsrollerna än i dag är orubbliga i en värld där kvinnor anses vara tilltalande dockor vars enda vapen i maktkampen är att med hjälp av sina kroppar förleda männen.René Blom bejakar livsglädjen i sina verk. Om stenkonst kan sprudla, så är det den här.

Uttrycket ?livet på en pinne? kännetecknar som bekant när man mår riktigt gott, och i verket med just den titeln sticker en grupp glatt leende huvuden fastsatta på långa pinnar upp.

Det spritter av livsglädje i det gråa stenmaterialet - det må låta paradoxalt, men så är det.