Luleå Under vår färd igenom Söderhavet snubblade vi mer eller mindre på världens största resta korallatoll; Niue.

Detta örike som ligger mitt ute i Stilla havet är inte bara hem till cirka 1 500 niuer utan också världens första nation att tillhandahålla gratis Internetuppkoppling på hela ön.

Om man dessutom betänker att jordarna är hyfsat bördiga, tillgången på färskvatten god och potentialen för utbyggnad av en energistruktur baserad på förnyelsebara energikällor enorm kan man tro att man hamnat i ett drömland.

Förutom allt jag redan nämnt bör det även påpekas att Niue har världens klaraste vatten med ett siktdjup på 50-talet meter vilket gör området till ett paradis för fiske och dykning.

Turistsektorn är dock inte speciellt utbyggd även om servicen är bra och det var vi givetvis glada för. Egoistisk som man är tenderar man att hellre vilja ha något som ingen annan fått. Chokladdrycken "Pucko" skulle nog inte smaka lika gott om inte metallocket ploppade då man öppnar den första gången.Hur som helst så framstår Niue som lite overkligt och övernaturligt med sin höga levnadsstandard, uppbyggd av främst Nya Zeeländska biståndspengar. Den omedelbara känslan när man kommer iland är att det inte finns något av värde att exportera förutom enstaka kokosnötter. Gratis Internet finansieras dock inte av biståndspengar brukar inte prioriteras av biståndsorganisationer utan verkar lite mystiskt men svaret på välfärdsekvationen döljer sig inte så djupt under ytan.Faktum är att det är Niue som ursprungligen sitter på rättigheterna till den i Sverige populära toppdomänen .nu.

På samma sätt som landsnummer för telekomunikation delas ut av det internationella organet för telekomunikation; ITU, där Sverige blivit tilldelade +46 och Niue +683 har Icann, det internationella organ som rår över många av Internets funktioner, tilldelat Sverige toppdomänen .se och Niue har fått .nu.

Bokstavskombinationer är dock till skillnad från nummer något som ofta har en betydelse för människor varför detta ".nu" kommit att få stor ekonomisk betydelse för många parter.

Företaget som nu sitter på rättigheterna tänkte ursprungligen att det skulle saluföras i USA som komplement till .com då "n u"" på engelska låter som "new" (ny). Men så blev det inte då betydelsen för svenskar är långt mer signifikant. Så kom det sig att två små bokstäver blev en bra affär för en amerikansk entreprenör och en viktig politisk fråga i Stilla havet.I och för sig, som kuriosa, kan jag påpeka att även nummer ofta besitter ett visst värde.

Många kvällar har jag jobbat som garderober på olika pubar och uteställen och de nummer som går först är alltid 1, 66, 69, 99 och 100 om kunden tillåts välja.

Religiösa idrottsmän och kvinnor brukar även vilja ha sitt eller idolens tröjnummer på garderobsbrickan; så att helt förneka nummerens symbolik vore inte korrekt. Däremot känns det inte konstigt att ingen handlar med telefonnummer trots att domännamn blivit en så stor affär.

Det beror sannolikt på kostnaden då namnen är geografiskt obundna. Internetadressen snarare "pekar" på en viss dator var som helst på jorden där den information man vill åt finns lagrad. När telefonin och de använda växlarna blir digitala kan jag dock tänka mig att en handel med nummer kan komma igång, men å andra sidan kommer det sannolikt att erbjudas system där telefonnummeret kan bestå av ett ord eller bokstäver i stället. "Ring mig. Mitt nummer är taimahal, kanske man säger om två eller tio år."Det bör också påpekas att i fallet med Niue har faktiskt inte landet själv någon kontroll över domännamnet. Detta eftersom man inte i tid insåg vilken exportprodukt det kunde bli.

Rättigheterna för .nu innehas därför av .NU Domain Ltd som ägs av en amerikan vid namn mr Semich. Han skrev ett avtal med Niue i slutet på 90-talet som ger honom rätten till de i Sverige mycket exklusiva bokstäverna.

Sedan han visade att det gick att tjäna pengar på toppdomäner har dock Niue förståligt krigat för att få tillbaka rättigheterna även om mr Semich, förutom gratis internet till nuierna, också skänker 25 procent av företagets vinst till landet.

En oberoende utredning av huruvida allt gått rätt till beträffande förvärvandet av rättigheterna har gjorts på uppdrag av Niue och den har visat att allting förlöpt enligt protokollet.

Att sedan niuerna är lite småsura och känner sig lurade på en potentiell exportvara kan man förstå och med tanke på att .nu är en av de dyraste toppdomänerna med en registreringsavgift på cirka 600 kr finns det tydligen en stark efterfrågan.Dagens moraliska fråga blir om detta är rätt eller fel? Niuerna är av naturen glada i alla fall, och i många fall ovetande om internetkonflikten.

Personligen är jag dock ganska missunsam mot kolonialism i allmänhet och amerikansk sådan i synnerhet varför jag gärna skulle se att rättigheterna gick tillbaka till det offentliga på denna trevliga ö där vi upplevde en spännande Söderhavsvecka.

För vistelsen på Niue var på alla sätt spännande. En av resans höjdpunkter faktiskt. Klättring på orörda klippor och utforskande av enorma karstgrottor bildade av tidvatten som långsamt ätit sig in genom kalkberget var några av sakerna på agendan.

Dessutom njöt vi av djuphavssnorkling utanför revet där siktdjupet kändes oändligt. Vi drog också på upptäcksfärd för att hitta egna gömda stränder och hyrde cyklar och motorcyklar för att kunna utforska hela ön.Människorna var fantastiskt trevliga, pratar engelska och hjälpte oss hela tiden. Vi blev bjudna på mat vid ett tillfälle och utvecklade en spännande relation till en man som jobbat åt Ericsson en gång i tiden men som numera drev ett glasskafé. Nåväl.

Det var Niue. Ett smultronställe av korall mitt i söderhavet. Fler smultronställen väntar och nästa vecka får ni mina reflektioner från mötet med det näst intill ekonomiskt oberoende kungadömet Tonga. Kämpa gott.Panta rej.Danjel Henriksson

Nautisk vagabond

Besök vår hemsida på
www.runtjorden.comFakta/Niue

Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen.

Huvudort: Alofi.Historia:

Europa började lägga sig i Niue 1774 då kapten James Cook siktade ön, som han döpte till "Savage Island" (vildeön). Legenden säger att Cook döpte ön på det viset eftersom han tolkade öns krigares kroppsmålningar som blod.

Nästa gång Niue besöktes var av Londons missionära förening 1846. Niue var under en kort tid ett protektorat, men Storbritanniens inblandning fördes över till Nya Zeeland 1901 när ön annekterades. 1974 godkände Nya Zeelands parlament Niues självbestämmande.Geografi:

Niue har en yta på 260 km² och ligger i södra Stilla havet, öst om Tonga.
Niue är en av världens största korallöar, dess terräng består av branta kalkstensklippor längs kusten och en central platå som har sin topp 60 meter över havet.

Ön har ett tropiskt klimat, och majoriteten av nederbörden kommer i november och april.Demografi:

Majoriteten av de som bor på Niue är polynesier, omkring 200 är européer, samoaner och tonganer.
Språket som talas är niueanska, som är en variant av polynesiska som är lik tonganska och samoanska, även engelska talas på ön.
Majoriteten av öns invånare är kristna, främst protestanter.Ekonomi:

Niue har en väldigt svag ekonomi med en BNP på runt 7,6 miljoner amerikanska dollar (2000).
Den ekonomiska aktiviteten på ön kretsar främst kring regeringsarbete och jordbruk på familjeägda plantager.
Ön använder sig av den nyzeeländska dollarn och förlitar sig på ekonomiskt stöd från Nya Zeeland.I augusti 2005 hävdade en australiensisk gruvfirma vid namn Yamarna Goldfields att Niue kan ha världens största uranlager. Företaget har fått tillstånd att göra provborrningar på ön för att kontrollera de geologiska data som föreslår att fyndigheterna existerar. Dock kommer företaget att behöva tillstånd från regeringen för att faktiskt få utvinna uran.Regeringsutgifter överstiger normalt sett intäkter, och Nya Zeeland ger ekonomiskt stöd för kommunala tjänster. Regeringen får också in pengar från försäljning av frimärken till utländska samlare och försäljning av domännamn med toppdomänen .nu.