Med närvaro av landshövdingar, generaldirektör, flera kommunalråd, turistentreprenörer, andra företagare, politiker och allmänheten, invigdes landningsbanan på Pajala-Ylläs Airport, som det officiella namnet nu är på flygplatsen.

De prominenta gästerna bjöds på mat och underhållning i ett uppvärmt tält, plus en hel del tal innan det var dags för den högtidliga invigningen.

- Äntligen har den här dagen kommit. Det är en stor dag för näringslivet, infrastruktursatsningar gynnar alla. Vi kommer inte klara oss utan flyget i framtiden, sa Jan-Erik Blomqvist, vd för Pajala Utveckling AB.

<_Mellanrubrik>Åtta år sen sist

Samtidigt framhöll han tre personer som extra viktiga för att projektet har kunnat genomföras, nämligen Göran Persson, Per-Ola Eriksson och Bengt Niska.

Projektledaren Jan Tornberg sa att de &quot;uppfört en stor flygplats till en relativt låg kostnad&quot;.

- Det är inte mina ord utan det sa folk från Luftfartsstyrelsen som var hit och besiktade bygget.

Efter att Tornedalsteatern uppträtt var det dags att gå ut till allmänheten och den officiella invigningen. Som sig bör inledde kommunalrådet Bengt Niska med att påminna om att det är åtta år sedan Pajala flygplats invigdes.

-&nbsp;Och nu inviger vi 880 meter landningsbana som kommer vara till stor nytta för världens mest expansiva bransch, besöksnäringen. Vad vore Jukkasjärvi och Rovaniemi utan en flygplats?

Han fortsatte:

- Besöksnäringen är inte nyttjad i så hög grad här som på många andra ställen och vi har ju en turistisk jätte i närheten i form av Ylläs. Och som ni känner har växthuseffekten inte slagit till här än.

<_Mellanrubrik>Möjligheternas område

Finska Lapplands landshövding, Hannele Pokka, citerade förre landshövdingen Ragnar Lassinantti:

- Han sade &quot;älven skiljer oss inte, den förenar oss&quot;. Det är just vad den gör.

Per-Ola Eriksson berättade om den ihärdighet som Bengt Niska visat upp för att få loss kapital till bygget.

- Han upprepade gång på gång att &quot;vi behöver 880 meter landningsbana&quot; så att vi till slut började tro på honom. Nu är det glädjande kunna konstatera att projektet är i hamn. Jag vill också framhålla att detta är möjligheternas område med den kommande gruvsatsningen och nu besöksnäringen.

Arbetsmarknadsverket har satsat tio miljoner kronor i projektet och generaldirektören Bo Bylund var på plats.

- Som norrbottning och före detta lulebo är jag mycket glad över utvecklingen i Pajala och övriga Norrbotten. Man är beredd att åka långt för att få uppleva tystnaden och lugnet, sa han.

<_Mellanrubrik>Ont om tid

En av de turistentreprenörer som hoppas att charterturisterna nu ska strömma till är Alf Andersson. Han berättar att de besökt bland annat London för att &quot;sälja in Pajala&quot;.

-&nbsp;I vinter går det inte. Det är för ont om tid. Alla pratar om säsongen 08/09, de ska ha minst ett år på sig.

Han tror också att det är vintern och våren som kommer locka flest människor.

- Vi ska så klart även försöka med sommaren, men de är rädda för myggen.

Igår var det dock myggfritt på invigningen.