Luleå Litteratur. Poeten Maria Vedin, som är bekant för NSDs läsare som krönikör och kritiker här på kultursidan, har tilldelats 100 000 kronor ur Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare.

Albert Bonniers Stipendiefond instiftades 1901 och har sedan dess delat ut stipendier till författare som givit ut ett nytt verk av litterär betydelse under året som gått.

I Vedins fall handlar det om poesisamlingen Ge mig diesel, som är hennes sjunde bok. Utdelningen kommer att ske den 14 januari, men någon motivering har hon inte hunnit få.

- Peter Kihlgård ringde mig kvart över tolv på natten mot fredag och berättade att jag fått stipendiet. Jag fick en glädjechock och han fick berätta några gånger innan jag fattade det. Det är ju ett prestigfullt stipendium, säger Maria som var helt ovetande om att hon hade chansen.

- Jag hade ingen aning och det hade inte min förläggare Brutus Östling på Symposion heller. Men det har gått bra för förlaget i år. Arne Johnsson fick ju Svenska dagbladets litteraturpris och Ulf Karl Olov Nilsson nominerades till Augustpriset. Fast mest spännande är det att de lyft fram en poet från Norrbotten. För det är svårt att göra sig hörd från periferin, säger Maria.

På den obligatoriska frågan om vad hon ska göra av pengarna är svaret: "Ingen aning".

- Jag har inte hunnit landa. Jag går på 50 centimeter luft. Och i kväll ska jag på personalfest med en av mina arbetsgivare, Kunskapens hus i Jokkmokk, så det blir nog först på lördag jag börjar fundera, säger Maria och skrattar.