Luleå Litteratur. Maja Lundgren och Maria Sveland är två av författarna som belönas med sammanslutningen Skams "Stora pris för stor konst".

Lundgren får priset för den omdebatterade romanen Myggor och tigrar, enligt motiveringen "en häpnadsväckande roman som omstörtar världen och världslitteraturen och läsaren på ett sätt som romaner aldrig gör". Sveland belönas för romanen Bitterfittan. "Skam har aldrig varit så bittra som nu och det är tack vare Maria Sveland och hennes magnifika bitterfitteblick på världen", skriver de i ett pressmeddelande.

Även Bitte Andersson, som driver HBTQ-bokhandeln Hallongrottan i Stockholm, koreografen Dorte Olesen och dramatikern Annika Silkeberg får utmärkelser av Skam. Priserna, som främst består i äran samt att de fem vinnarna fick dela på 100 kronor.

Skam är en sammanslutning av författare som vill bryta ner patriarkatets makt över litteraturen. En av förgrundsfigurerna är Sara Stridsberg, årets mottagare av Nordiska Rådets litteraturpris för romanen Drömfakulteten.