Sandra Stålbröst och Klas Forslund duellerar med plastgitarrer i spelet Guitar Hero, medan Malin Antilla Wii-boxas med Justina Kumpyte. I sommar gästas Teknikens hus av utställningen Spela roll om den svenska datorspelsindustrins utveckling.
- Just de här spelen är inte svenska, men de ger en fingervisning om vart industrin är på väg, säger Thomas Clifford som varit med och producerat utställningen.
Miljardindustri
Han berättar om datorspelens utveckling från en ensam pojkrumssyssla - den streotypa datornördens - till en social aktivitet och miljardindustri med stora karriärmöjligheter.
- Det första kommersiella svenska spelet var Space Action. Arne Fernlund köpte en Commadore 64-dator så fort den kom ut i Sverige i början av 1980-talet. Sedan programmerade han ensam spelet på nätterna.
Space Action sålde i flera tusen exemplar, även utomlands. Det och andra milstolpar i svensk datorspelshistoria kan man provspela på utställningen.
Från krig till demokratii
- En del besökare kan sakna Atari-spelen. Men vi har valt att fokusera på svensk spelhistoria, eftersom den inte har skrivits tidigare. Den svenska spelindustrin är på frammarsch och ligger på en god nivå internationellt sett.
Utställningen visar ett spektrum av spel, från krigsspelet Battlefield till det pedagogiska SIDA-spelet Glimmering heights, där det gäller att lära sig samarbeta och ta demokratiska beslut för att ens by ska blomstra.
Oro
- Många föräldrar oroar sig för att deras barn spelar för mycket, men här ser de att moderna spel både kan vara lärorika och fysiskt ansträngande.
En av poängerna med utställningen är att vuxna som inte vuxit upp med datorspel ska få lära känna sina barns virtuella lekplats.
- Föräldrar som kommer hit kan först börja med att "hjälpa" barnen, men blir ibland så absorberade att de tar över spelet helt.
Ungdomarna som besöker utställningen är nöjda.
- Det är ett bra och varierat urval av spel, säger Klas Forslund, som nyss duellerat med Sandra Stålbröst i Guitar Hero.
- Det är jättekul. Men jag hade inte spelat på ett tag, så Klas vann, säger hon.
Båda brukar spela på fritiden och säger att de kan tänka sig en framtid som datorspelstillverkare.