Det var inte förrän år 1991 som det kom fram att militären dumpat lådvis med spränggranater
i sjön Ala Lombolo, inte långt från centrala Kiruna, och bara ett par hundra meter från ett bostadsområde.
I sjöns dybotten ligger sammanlagt 17 297 granater nedsänkta. Alla med en instabil krutladdning, och som med åren på sjöbottnen blivit ännu farligare.
Förutom alla granater visade det sig senare att det finns runt 200 kilo kvicksilver i bottensedimentet, i form av gamla utsläpp från LKAB och Folktandvården.
Olika sätt att sanera sjön på har undersökts, men processen har tagit lång tid.
Allt mer brådskande
Med gruvsprickor som kryper allt närmare har det blivit allt mer brådskande. Om det kvicksilverfyllda bottensedimentet rörs upp av rörelser i marken finns det en stor risk att det förs med ut till Torne älv. Ett potentiellt stort kvicksilverutsläpp, som skulle innebära att fisk söder om utflödet i älven blir oätbar.
Innan försvarsmakten på ett eller annat sätt fått bort granaterna från sjöbottnen kommer ingen sanering att kunna påbörjas. Efter en rapport som kom tidigare i år förbereddes en start av ammunitionsbärgningen under den här sommaren, men nu skjuts det på framtiden. Vill det sig illa blir det kanske inte av ens under 2009.
- Försvarsmakten har inte pengar till att ta upp granaterna för, och vi har ingen juridisk skyldighet att göra det heller, säger Carl-Johan Hedberg, projektledare för förorenade områden på Försvarsmakten.
- Förutsättningen var att det skulle komma pengar utifrån, säger han.
Pengar saknas
Men hittills saknas pengar. Kiruna kommun har kontakt med länsstyrelsen som i sin tur kommer att vidarebefordra en ansökan till Naturvårdsverket, och ännu är ingenting helt klart.
Om pengarna inte finns redo till hösten blir det ingen röjningsoperation under nästa sommar heller.
- Från att vi vet att vi har pengar behöver vi ungefär ett års varsel till det att vi kan sätta igång, säger Carl-Johan Hedberg.
Ny rapport om sjön
Det enda som Försvarsmakten ställer upp och betalar för är rena lönekostnader, dock inte traktamenten och andra fasta kostnader. Lönekostnaderna uppgår till runt en miljon, vilket innebär att ytterligare sju miljoner saknas, bara för att få upp granaterna som dumpades år 1954.
Om inte fullt tre veckor kommer den senaste rapporten i ordningen som behandlar sjöns skick.