Mikael Karp och hans sambo Erika Lindkvist var på väg hem mot Arvidsjaur från ett besök hos bekanta utanför Arjeplog. Klockan var 21 när de körde förbi Vuoldajaure och fick syn på ett djur vid sidan av vägen.
- Jag saktade in för jag trodde det var en ren. Men sen såg jag att det var en älgko som låg i diket, skadad och sargad. Ett öra var borta.
Längre fram på vägen stod en annan bil parkerad och Mikael Karp trodde då att det var den som hade kört på älgen. Han körde fram till bilen och vevade ner rutan för att prata med det äldre par som satt i den.
- Såg ni inte björnen? sa de. Då kom björnen ut från skogen igen och hoppade på älgkon, säger Mikael Karp.
Björnen verkade inte störd av att det stod människor i närheten utan tuggade vidare på den ännu levande älgkon.
Efter att förstummad ha stått och iakttagit dramat en stund kom Mikael Karp på att han hade två kameror i bilen. Därmed kunde han dokumentera händelsen både på stillbilder och på film.
Han tror att björnen hade jagat älgen länge. Då bilar körde förbi tog den skydd i skogen men kom tillbaka efter en stund.
- Björnen höll koll på oss men vi kunde stå och prata. Vi stod nog där i 20 minuter. Den brydde sig inte så mycket om oss. Den var nog ganska hungrig. Visst är det obehagligt, men det är ju naturens gång, säger Mikael Karp som berättar att han sett björn en gång tidigare, när han var liten.