Pigge Werkelin är en känd Gotlandsprofil som är verksam med bland andra företagen Visby invest AB, Gotlandsflyg, Sverigeflyg, Kneippbyn och ett antal fritidsanläggningar och campingar. År 2005 valdes han till årets entreprenör i Stockholmsregionen.
Känd över hela landet blev han i samband med tsunamikatastrofen, där Werkelin förlorade sin hustru och deras två barn. Han har också skrivit en bok om katastrofen.
Nu riktar han sina blickar mot Seskarö.
- Det finns stora möjligheter på Seskarö camping och med långsiktiga investeringar kan platsen bli en turistisk magnet för Haparanda.
Modernast i landet
Men han säger att det krävs rätt förutsättningar.
- Man måste kunna branschen och våga satsa. Ikea har visat att det finns en otrolig massa människor i området.
Seskarö camping är till salu och Anders och Lisbeth Borg som nu driver campingen säger att de inte har för avsikt att fortsätta, efter december då deras kontrakt löper ut.
- Vi har fullt upp med värdshuset, säger Lisbeth Borg.
Werkelin ser framför sig en av landets mest moderna campingplatser.
- Året runt-standard med stugor som passar in i miljön. Det ska vara trevligt sommar som vinter. Ett bassängområde som också lokal befolkningen kan ta del av, hör naturligtvis till. Det måste också finnas någonting som sticker ut ordentligt.
Nya jobb
För att Werkelin ska satsa i ett projekt krävs det inte bara en intressant plats, utan också att han tillför någonting till orten och att han är välkommen.
Seskarö har han besökt flera gånger.
- Det är viktigt att förstå hur det ser ut i samhället runt omkring. Det finns stora möjligheter att följa den miljösatsning som sker på ön inte minst med vindkraften. En egen vindsnurra skulle kunna driva anläggningen och träindustriarbetarna kan bli snickare i stället. Det går att koppla samman möjligheterna på ön och en turistsatsning.
Huruvida Werkelin kommer att sätta sina tankar i verket på Seskarö är oklart. Klart är att Werkelin nu undersöker flera platser i Sverige.
- Seskarö är ett av olika alternativ som vi tittar på. Under hösten kommer vi att välja ut ett eller två ställen som vi ska satsa på, Haparanda kan vara ett av dem, säger Pigge Werkelin.
Och det verkar finnas tid att fundera.
- Försäljningen har tagit lite av time-out. Borg driver campingen och ingen har klivit fram och sagt att "vi köper det i morgon". Intressenter finns det alltid, säger Ove Strand, vid Svensk fastighetsförmedling.